Ryba po grecku
Witajcie miłośnicy kuchni śródziemnomorskiej! Przedstawiamy przepis na niezwykle aromatyczną i smakowitą rybę po grecku, przygotowaną z wykorzystaniem morskiego mintaja. To danie łączy w sobie kluczowe elementy greckiej kuchni – świeżość składników, prostotę wykonania i niesamowitą paletę smaków. Składniki takie jak cebula, marchewka, papryka czy liść laurowy, tworzą niepowtarzalną, słodko-kwaskową nutę, która idealnie komponuje się z delikatnym mięsem ryby. Ryba po grecku to danie, które będzie stanowić prawdziwą gratkę dla każdego wielbiciela kuchni greckiej. Spróbujcie sami i przekonajcie się, jak smakuje prawdziwa Grecja!
Piotr Zieliński
Składniki:
- ok. 40 dkg filetów z ryby dorsza albo mintaja (najlepiej świeżego)
- 3 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera
- 10 cm pora
- 1 cebula biała
- 1 papryka
- 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżki oleju
- przyprawy: sól, pieprz
- natka pietruszki
- mąka do obtoczenia ryby
- olej do smażenia ryby i warzyw
Ryba po grecku – jak zrobić?
- Filety pokroiłam w paski ok. 3 cm. Obtoczyłam w mące i smażyłam na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Usmażone układałam na ręczniku papierowym. Marchewkę, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach. Pora pokroiłam w pół plasterki a cebulę i paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam cebulkę i pora na rumiano. Dodałam pozostałe warzywa. Dusiłam pod przykryciem w miarę potrzeby podlewałam wodą. Dodałam koncentrat pomidorowy i posoliłam odrobinę. Kiedy warzywa były miękkie doprawiłam je do smaku. W naczyniu na przemian układałam warzywa i rybę. Na koniec przykryłam całość pozostałymi warzywami. Przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do lodówki na noc. Taka ryba najsmaczniejsza jest jak postoi chociaż kilka godzin. Oprószyłam natką pietruszki zanim podałam na stół.
xxxx – dodatkowe informacje
Mintaj po grecku – miałam świeże filety z dorsza czarnego