Ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku to klasyczne danie polskiej kuchni, które zaskakująco nie pochodzi wcale z Grecji. Jego nazwa jest utworzona ze względu na piękne, kolorowe warzywa do tego przepisu, które przywodzą na myśl kraj bogatej kultury i pełnych smaków potraw. Istnieje wiele wariantów tego przepisu, można go przygotować na ostro, z porem, a nawet w wersji wegetariańskiej. Istnieje także wiele propozycji ryb do tego przepisu, popularne są karp czy dorsz. Ten przepis jest niezwykle elastyczny i każdy może dostosować go do swojego gustu. Bez względu na wersję, ryba po grecku zawsze jest pyszna.

Składniki:

  • 1 kg mrożonych filetów rybnych (na przykład dorsza, morszczuka, mintaja)
  • 1 kg marchewki
  • 300 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 3 średnie cebule
  • 1 mały por (biała część)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 – 3 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

Ryba po grecku – jak zrobić?

  1. Ryby rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć do lodówki.
  2. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15-20 minut. Pod koniec dodać ziele angielskie i listki laurowe.
  3. W czasie, gdy gotują się warzywa usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju.
  4. Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i por pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju, dodać do ugotowanych warzywa razem z koncentratem, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią i oregano.
  5. Do głębokiego naczynia lub półmiska wkładać na przemian gorące warzywa i rybę. Chłodzić w lodówce. Potrawa najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy wszystkie smaki „się przegryzą”. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

zamiast mrożonych można użyć świeżych ryb


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba po cygańsku
Następny przepis: Ryba po grecku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode