Ryba po grecku
Ryba po grecku to klasyczne danie polskiej kuchni, które zaskakująco nie pochodzi wcale z Grecji. Jego nazwa jest utworzona ze względu na piękne, kolorowe warzywa do tego przepisu, które przywodzą na myśl kraj bogatej kultury i pełnych smaków potraw. Istnieje wiele wariantów tego przepisu, można go przygotować na ostro, z porem, a nawet w wersji wegetariańskiej. Istnieje także wiele propozycji ryb do tego przepisu, popularne są karp czy dorsz. Ten przepis jest niezwykle elastyczny i każdy może dostosować go do swojego gustu. Bez względu na wersję, ryba po grecku zawsze jest pyszna.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg mrożonych filetów rybnych (na przykład dorsza, morszczuka, mintaja)
- 1 kg marchewki
- 300 g pietruszki
- 100 g selera
- 3 średnie cebule
- 1 mały por (biała część)
- 1 łyżeczka soli
- 2 – 3 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano
- 200 g koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
Ryba po grecku – jak zrobić?
- Ryby rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć do lodówki.
- Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15-20 minut. Pod koniec dodać ziele angielskie i listki laurowe.
- W czasie, gdy gotują się warzywa usmażyć rybę: obtaczać ją w mące i smażyć partiami na złoto na rozgrzanym oleju.
- Odlać trochę wywaru (około pół szklanki) i rozmieszać w nim koncentrat pomidorowy. Cebulę i por pokroić w półplasterki i zeszklić na oleju, dodać do ugotowanych warzywa razem z koncentratem, wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią i oregano.
- Do głębokiego naczynia lub półmiska wkładać na przemian gorące warzywa i rybę. Chłodzić w lodówce. Potrawa najlepiej smakuje na następny dzień, kiedy wszystkie smaki „się przegryzą”. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
zamiast mrożonych można użyć świeżych ryb