Ryba po cygańsku

Ryba po cygańsku

Przedstawiamy niecodzienną propozycję przyrządzenia ulubionej ryby – dania o niezwykle barwnej nazwie „Ryba po cygańsku”. Przepis, inspirowany kuchnią cygańską, znaną ze swojej ostrości i kompleksowych smaków. Ta kusząca propozycja to prawdziwa eksplozja smaków, która w pełni uwypukli walory każdego rodzaju ryby. Wśród składników znajdą Państwo dobrze znane i lubiane produkty, dzięki którym stworzą Państwo danie, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ten smaczny sposób przygotowania ryby to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych przepisów. „Ryba po cygańsku” to propozycja dla tych, którzy lubią poznawać nowe smaki. Spróbuj już dziś.

Składniki:

  • 1-1,5 kg ryby, na przykład mintaj lub tilapia
  • 2-3 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • mąka – do uzyskania gęstej konsystencji (ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki)
  • 1 łyżeczka vegety
  • Zalewa:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki octu
  • 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 15 dag pikantnego keczupu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe

Ryba po cygańsku – jak zrobić?

  1. 1.

    Składniki ciasta naleśnikowego należy wymieszać na gęstą masę. Filety rybne należy przekroić na mniejsze części, posolić, maczać w cieście naleśnikowym i smażyć.

  2. 2.

    Składniki zalewy należy wymieszać, zagotować i odstawić do przestygnięcia.

  3. 3.

    Cebulę należy pokroić w piórka, a paprykę w paseczki. Wszystko razem należy posolić, zeszklić i ewentualnie poddusić do miękkości.

  4. 4.

    W garnku należy układać warstwami kawałki ryby, na to papryka z cebulką i część zalewy – aż do wyczerpania składników. Następnie należy odstawić do lodówki na 2-3 dni. Potrawę podawać na zimno.

Ryba po cygańsku – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś woli pikantniejsze smaki, do zalewy można dodać ostrej papryki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba panierowana z sosem słodko - kwaśnym
Następny przepis: Ryba po grecku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode