Ryba duszona w cukini

Ryba duszona w cukini

Oto przepis, na który miłośnicy ryb czekali: ryba duszona w cukini. Ten unikalny i smaczny sposób przygotowania ryby zaskoczy wiele osób swoim ekscytującym połączeniem smaków. Głównym składnikiem jest oczywiście pyszna ryba, ale gwiazdą tego dania jest cukinia, która dodaje nie tylko tekstury, ale także subtelnego, lekko słodkiego smaku. Delikatnie duszona ryba w połączeniu z chrupiącą cukinią to nie tylko smaczny, ale też zdrowy posiłek. Odkryj nowy smak, który zaskoczy Twoje kubki smakowe i przekonaj się sam. Ryba duszona w cukini – to danie, które zasługuje na wypróbowanie.

Składniki:

  • 4 porcje filetów z dorsza
  • mąka do obtoczenia ryby
  • trochę bułki tartej do obtoczenia ryby (lecz niekoniecznie)
  • 1 średnia cukinia
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki
  • 3/4 szklanki wody
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz cayenne
  • szczypta tymianku i oregano do smaku
  • sok z cytryny
  • oraz świeża natka

Ryba duszona w cukinii – jak zrobić?

  1. Osolić i posypać pieprzem rybę. Obtoczyć w mące zmieszanej z niewielką ilością bułki tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Zdjąć z tłuszczu.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce na tych grubszych oczkach. Zalać wodą, lekko osolić i dusić około 15-20 minut. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, solą. Włożyć rybę i dusić na małym gazie około 10 minut.
  3. Przed zakończeniem duszenia dodać trochę posiekanej świeżej natki.

Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: cukinia z rybą

xxxx – dodatkowe informacje

Porady

– Cukinię dusimy bez przykrycia garnuszka
– Zamiast śmietanki można użyć jogurtu naturalnego


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ryba czerniak z sosem ketchupowo - ananasowym
Następny przepis: Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode