Różowe ciasto Fiona bez pieczenia
Różowe ciasto Fiona bez pieczenia to przepis pełen magii, przedstawiający piękno za sprawą swojego charakterystycznego koloru i smaku. To doskonały sposób na rozbudzenie kreatywności w kuchni i obezwładnienie gości swoim różowym blaskiem. Składniki, którymi będziemy się posługiwać, to między innymi różowa galaretka, która nadaje mu nie tylko koloru, ale i unikalnego smaku. Niesamowite jest to, że to ciasto jest bez pieczenia. Nasz przepis na różowe ciasto Fiona to spektakularny deser, który swoim wyglądem przyciąga wzrok każdego i stwarza poczucie, że znajdujemy się w krainie magii i czarów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- SPÓD
- opakowanie biszkoptów ok. 250 g
- MASA BUDYNIOWO-MALINOWA
- 600 ml wody
- 300 ml syropu malinowego
- 100 ml mleka
- 3 budynie malinowe
- MASA ŚMIETANOWA
- 500 ml śmietany 30%
- 2 galaretki malinowe lub wiśniowe
- 1 szklanka gorącej wody
- GALARETKA RÓŻOWA
- 2 galaretki rubinowe
- 3 szklanki gorącej wody
Różowe ciasto fiona bez pieczenia – jak zrobić?
- Dno formy do pieczenia wyłożyć biszkoptami.
MASA BUDYNIOWO-MALINOWA
W garnku połączyć sok malinowy, wodę i mleko. Odlać 1 szklankę i rozmieszać w niej budynie. Resztę zagotować. Wlać rozmieszane budynie i gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Masę wylać na biszkopty. Na gorącej masie od razu ułożyć kolejną wartswę biszkoptów. Poczekać aż ostygnie. - MASA ŚMIETANOWA
Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać zimną galaretką i zmiksować. Masę wyłożyć na biszkopty.
Ciasto włożyć do lodówki. - GALARETKA RÓŻOWA
Galaretki rubinowe rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Ostudzić, następnie wylać na masę śmietanową. Ciasto włożyć do lodówki.
Porady – dodatkowe informacje
Forma 28 cm x 24 cm