ROŻKI z CIASTA FRANCUSKIEGO z JABŁKAMI (CORNETTI di pasta sfoglia con le MELE)
Dziś przedstawiamy przepis na rozkoszne rożki z ciasta francuskiego z jabłkami, czyli włoskie „Cornetti di pasta sfoglia con le mele”. To proste danie, które doskonale sprawdzi się jako deser po obiedzie, szybka przekąska na popołudnie, a także pyszne słodkie śniadanie. Jest łatwe i szybkie do wykonania, a jego smak z pewnością zachwyci Waszych gości. Przygotujcie się na połączenie chrupiącego ciasta francuskiego, słodko-kwasnawych jabłek i cynamonu, które gwarantują wyjątkowy smak. Spróbujcie też wersji z dodatkiem orzechów lub rodzynek, aby zaskoczyć domowników nową wersją klasycznego przepisu. Włoska pasta sfoglia nigdy nie była tak smaczna.
admin
Składniki:
- 1 płat (około 380 g ciasta francuskiego, lepiej maślanego)
- 2-3 duże jabłka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka kokosu
- 1 łyżka mąki pszennej albo bułki tartej (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- DODATKOWO:
- 1 jajko (do posmarowania)
- na lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- gorąca woda
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami (cornetti di pasta sfoglia con le mele) – jak zrobić?
-
Przygotować nadzienie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, łyżkę mąki pszennej, łyżkę kokosu (doda smaku, ale też pochłonie sok z jabłek) i dokładnie wymieszać. - Ciasto podzielić na 6 równych kwadratów i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym kwadracie rozłożyć jabłka. Brzegi ciastek posmarować roztrzepanym jajkiem, złożyć na pół, tak by utworzyły trójkąty. Zlepiać ciastka, a boki dociskać widelcem. Zrobić nożyczkami małe nacięcia, na wierzchu każdego z rożków.
-
Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 – 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Przygotować lukier rozprowadzając łyżką cukier pudr z 1 łyżką gorącej wody. Jeszcze ciepłe rożki polukrować.
Buon Appetito!
ROŻKI z CIASTA FRANCUSKIEGO z JABŁKAMI – dodatkowe informacje
Małe nacięcia na wierzchu rożków pozwalają odparować sokowi z jabłek, który tworzy się podczas pieczenia. Dzięki temu Wasze ciasto francuskie będzie chrupiące, a spód rożków nie będzie mokry.