Rozgrzewający gulasz z kurczaka na ostro
Rozgrzewający gulasz z kurczaka na ostro to idealne danie na chłodne dni. Swoim intensywnym, pikantnym aromatem oraz bogactwem smaków potrafi przynieść ukojenie i ciepło, nawet w najbardziej mroźne dni. Ta egzotyczna potrawa, mimo że zdaje się skomplikowana, jest naprawdę prosta i szybka do wykonania. W jej skład wchodzą powszechnie dostępne składniki, które z łatwością znajdą się w każdej kuchni. Prawdziwe odkrycie dla fanów intensywnych, pikantnych smaków. Jeżeli szukasz inspiracji na nieco inną wersję tradycyjnego gulaszu, ten przepis na kurczaka na ostro jest właśnie dla Ciebie.
admin
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 średnia marchew
- 1 średni pomidor
- Pół papryki czerwonej
- 2 łyżeczki czosnku w proszku lub 3 ząbki świeżego
- Pół średniej cebuli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- 1 łyżeczka curry
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- Woda
Rozgrzewający gulasz z kurczaka na ostro – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Na tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek. Uważać aby czosnek się nie przypalił, gdyż wtedy będzie gorzki. Dodać filet z kurczaka. Wymieszać dobrze. Dodać tymianek, oby dwa rodzaje pieprzu, paprykę mieloną, curry oraz sól. Podsmażać około 1-2 min, ciagle mieszając. Dodać wodę, aby całe mięso było zanużone. Dodać pokrojoną paprykę oraz pomidora. Marchew pokroić w paseczki. Dodać do mięsa. Dusić na wolnym ogniu aż 2/3 wody wyparuje. Dodać koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze 2 min. Gotowe!
xxxx – dodatkowe informacje
Podawać z ryżem, makaronem lub kaszą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rozgrzewająca wiejska zupa z czerwonej fasoli
Następny przepis: Rożki waflowe z masą