Rozgrzewający gulasz z kurczaka na ostro

Rozgrzewający gulasz z kurczaka na ostro

Rozgrzewający gulasz z kurczaka na ostro to idealne danie na chłodne dni. Swoim intensywnym, pikantnym aromatem oraz bogactwem smaków potrafi przynieść ukojenie i ciepło, nawet w najbardziej mroźne dni. Ta egzotyczna potrawa, mimo że zdaje się skomplikowana, jest naprawdę prosta i szybka do wykonania. W jej skład wchodzą powszechnie dostępne składniki, które z łatwością znajdą się w każdej kuchni. Prawdziwe odkrycie dla fanów intensywnych, pikantnych smaków. Jeżeli szukasz inspiracji na nieco inną wersję tradycyjnego gulaszu, ten przepis na kurczaka na ostro jest właśnie dla Ciebie.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 średnia marchew
  • 1 średni pomidor
  • Pół papryki czerwonej
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku lub 3 ząbki świeżego
  • Pół średniej cebuli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Woda

Rozgrzewający gulasz z kurczaka na ostro – jak zrobić?

  1. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Na tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek. Uważać aby czosnek się nie przypalił, gdyż wtedy będzie gorzki. Dodać filet z kurczaka. Wymieszać dobrze. Dodać tymianek, oby dwa rodzaje pieprzu, paprykę mieloną, curry oraz sól. Podsmażać około 1-2 min, ciagle mieszając. Dodać wodę, aby całe mięso było zanużone. Dodać pokrojoną paprykę oraz pomidora. Marchew pokroić w paseczki. Dodać do mięsa. Dusić na wolnym ogniu aż 2/3 wody wyparuje. Dodać koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze 2 min. Gotowe!

xxxx – dodatkowe informacje

Podawać z ryżem, makaronem lub kaszą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rozgrzewająca wiejska zupa z czerwonej fasoli
Następny przepis: Rożki waflowe z masą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode