Rozgrzewający gulasz z kurczaka na ostro
Rozgrzewający gulasz z kurczaka na ostro to idealne danie na chłodne dni. Swoim intensywnym, pikantnym aromatem oraz bogactwem smaków potrafi przynieść ukojenie i ciepło, nawet w najbardziej mroźne dni. Ta egzotyczna potrawa, mimo że zdaje się skomplikowana, jest naprawdę prosta i szybka do wykonania. W jej skład wchodzą powszechnie dostępne składniki, które z łatwością znajdą się w każdej kuchni. Prawdziwe odkrycie dla fanów intensywnych, pikantnych smaków. Jeżeli szukasz inspiracji na nieco inną wersję tradycyjnego gulaszu, ten przepis na kurczaka na ostro jest właśnie dla Ciebie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 średnia marchew
- 1 średni pomidor
- Pół papryki czerwonej
- 2 łyżeczki czosnku w proszku lub 3 ząbki świeżego
- Pół średniej cebuli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- 1 łyżeczka curry
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- Woda
Rozgrzewający gulasz z kurczaka na ostro – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Na tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek. Uważać aby czosnek się nie przypalił, gdyż wtedy będzie gorzki. Dodać filet z kurczaka. Wymieszać dobrze. Dodać tymianek, oby dwa rodzaje pieprzu, paprykę mieloną, curry oraz sól. Podsmażać około 1-2 min, ciagle mieszając. Dodać wodę, aby całe mięso było zanużone. Dodać pokrojoną paprykę oraz pomidora. Marchew pokroić w paseczki. Dodać do mięsa. Dusić na wolnym ogniu aż 2/3 wody wyparuje. Dodać koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze 2 min. Gotowe!
xxxx – dodatkowe informacje
Podawać z ryżem, makaronem lub kaszą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rozgrzewająca wiejska zupa z czerwonej fasoli
Następny przepis: Rożki waflowe z masą