Rozetki z puree ziemniaczanego

Rozetki z puree ziemniaczanego

Dzisiaj przedstawimy przepis na oryginalne rosetki z przepysznego puree ziemniaczanego. Rozetki to wynalazek kulinarny, który nie tylko zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy, ale też doda blasku każdej imprezie czy domowemu obiadu. Wszystko dzięki ich niezwykłemu kształtowi i idealnemu połączeniu smaku twardych, chrupiących brzegów z miękkim, kremowym wnętrzem. Wykorzystanie puree ziemniaczanego daje nam niekończące się możliwości, ponieważ można dodać do niego różne składniki, takie jak czosnek, śmietanę, czy zioła. A pieczenie w piekarniku zapewnia niesamowity aromat i skuszą nawet tych, którzy na co dzień nie są wielkimi fanami ziemniaków.

Składniki:

  • 750g ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki kurkumy
  • koperek do dekoracji
  • sól

Rozetki z puree ziemniaczanego – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, odcedzić.
  2. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  3. Dodać sól, jajka, masło i oliwę, dokładnie wymieszać.
  4. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C.
  5. Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego.
  6. Wyciskać rozetki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  7. Wstawić do piekarnika na ok. 25 min, aż rozetki się lekko zarumienią.
  8. Podawać na ciepło. Smacznego!

Porady – Dodatkowe informacje: Rozetki z puree ziemniaczanego

Polecam jako dodatek np. do ryb.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Puree z dyni w słoikach
Następny przepis: Puree z ziemniaków, marchewki i groszku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode