Rozetki z puree ziemniaczanego
Dzisiaj przedstawimy przepis na oryginalne rosetki z przepysznego puree ziemniaczanego. Rozetki to wynalazek kulinarny, który nie tylko zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy, ale też doda blasku każdej imprezie czy domowemu obiadu. Wszystko dzięki ich niezwykłemu kształtowi i idealnemu połączeniu smaku twardych, chrupiących brzegów z miękkim, kremowym wnętrzem. Wykorzystanie puree ziemniaczanego daje nam niekończące się możliwości, ponieważ można dodać do niego różne składniki, takie jak czosnek, śmietanę, czy zioła. A pieczenie w piekarniku zapewnia niesamowity aromat i skuszą nawet tych, którzy na co dzień nie są wielkimi fanami ziemniaków.
admin
Składniki:
- 750g ziemniaków
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki kurkumy
- koperek do dekoracji
- sól
Rozetki z puree ziemniaczanego – jak zrobić?
- Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, odcedzić.
- Przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Dodać sól, jajka, masło i oliwę, dokładnie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C.
- Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego.
- Wyciskać rozetki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
- Wstawić do piekarnika na ok. 25 min, aż rozetki się lekko zarumienią.
- Podawać na ciepło. Smacznego!
Porady – Dodatkowe informacje: Rozetki z puree ziemniaczanego
Polecam jako dodatek np. do ryb.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Puree z dyni w słoikach
Następny przepis: Puree z ziemniaków, marchewki i groszku