Róże z Jabłka-Dekoracja na Tort

Róże z Jabłka-Dekoracja na Tort

Bardzo często w naszych cukierniach spotykamy wspaniałe i kreatywne dekoracje, które nadają naszym wypiekom niezwykłego charakteru. Jedną z nich są różyczki z jabłek – delikatne i jeszcze bardziej charakterystyczne dla owocowych tortów. Wykonanie ich może wydawać się trudne, ale z pewnością warto spróbować swoich sił. Nie tylko dodają uroku naszym ciastom, ale również wprowadzają unikalny wygląd i smak, który z pewnością zachwyci smakoszy różnorodnych deserów. Bez wątpienia dekoracja ta będzie idealna na tort w trakcie uroczystości rodzinnych, imienin czy urodzin. Przepis na Róże z Jabłka-Dekoracja na Tort, jest prosty i ekonomiczny, a efekt końcowy – niezapomniany.

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • barwnik spożywczy
  • jabłka

Róże z jabłka-dekoracja na tort – jak zrobić?

  1. Do rondelka wlać wodę, wsypać cukier, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i dodać odrobinę barwnika, w moim wypadku był to kolor żółty, wymieszać i zdjąć z palnika.

    Jabłko przekroić na pół, następnie ostrym nożem kroić na plasterki 2-4 mm, wrzucić do gorącego syropu (w tej ilości syropu zmieściły się 2 spore jabłka).

  2. Delikatnie zamieszać i przykryć dekielkiem, odstawić na 30 min.

    Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, plasterki jabłek wyjmować z syropu, układać na ręczniku papierowym i osuszać, układać na blaszce w małych odstępach.

  3. Piekarnik ustawić na 100 C bez termoobiegu, wstawić blaszkę z plasterkami, można delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika podczas suszenia, suszyć 1 godz.

    W ciągu godz. 3 razy przekładałam plasterki na drugą stronę, aby nie przykleiły się do papieru.

    Zaraz po wyjęciu z piekarnika, plasterki będą miękkie-plastyczne, ale szybko twardnieją, gdy stygną.

    Jeśli chcesz zrobić róże, musisz jeszcze ciepłe zwijać w ruloniki, nakładając jeden na drugi plasterek, tworząc pąki róż, a następnie pełne kwiaty dokładając plasterki i formując kolejne płatki.

  4. Moje róże wykorzystałam do ozdoby tortu, brzegi płatków pociągnęłam pędzelkiem maczanym w kapslu wódki i brokatu jadalnego.

Słowa kluczowe: róże na torcie, róże na tort

Róże z Jabłka – Dodatkowe informacje

Jabłka najlepiej wybrać twardsze odmiany. Najlepiej wyglądają róże z jabłek z czerwoną skórką. Barwnik żółty można pominąć, też wyjdą ładne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Róże cukrowe
Następny przepis: Róże karnawałowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode