Róże karnawałowe.
Składniki:
- ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka masła (15 g)
- 3 żółtka
- 1 łyżka octu
- 100 g kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- ponadto:
- białko – do łączenia ciasta
- konfitura lub marmolada – do dekoracji
- cukier puder – do posypania gotowych róż
- 750 g smalcu lub 1 litr oleju do smażenia głębokiego
- 3 foremki – kółka o różnych średnicach (np. 7;6;5cm)
Róże karnawałowe – jak zrobić?
-
1. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Następnie ciasto zbić drewnianą pałką przez około 5 minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Ciasto zakryć ściereczką i wstawić do lodówki na godzinę.
-
2. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na ok. 3 mm. Następnie wykroić okrągłymi foremkami trzy krążki o różnych średnicach.
-
3. Każdy krążek naciąć w 5 do 6 miejscach, pozostawiając środek nienacięty.
-
4. Środek największego krążka posmarować białkiem, ułożyć na nim średni krążek, którego środek również posmarować białkiem i na górę nałożyć najmniejszy krążek. Na koniec na środku róży nacisnąć palcem, aby krążki się skleiły. Tak przygotowaną różę odłożyć na bok i przystąpić do układania następnej, aż do wykończenia ciasta.
-
5. W głębokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Aby sprawdzić czy tłuszcz ma dobrą temperaturę można wrzucić kawałek ciasta. Temperatura jest idealna, gdy ciasto wypłynie od razu na wierzch, ale zacznie brązowieć dopiero po chwili. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wkładać partiami róże, najpierw najmniejszym krążkiem do dołu, chwilę smażyć na złoty kolor, potem na moment odwrócić największym krążkiem do dołu i znów chwilę smażyć. Następnie wyjąć różę na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
-
6. Gotowe róże przygotować do dekoracji układając na płaskim półmisku.
-
7. Na środek każdej róży nałożyć odrobinę dżemu lub marmolady (u mnie konfitura wiśniowa, którą latem sama przygotowałam z własnych wiśni – pychota). Na koniec wszystkie róże posypać cukrem pudrem.
Róże karnawałowe – dodatkowe informacje
Jeśli mamy ograniczony czas, lub brakuje nam cierpliwości, to po rozwałkowaniu ciasta możemy wykonać tylko kilka róż do dekoracji, a z całej reszty ciasta zrobić pyszne faworki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Róże z Jabłka-Dekoracja na Tort
Następny przepis: Róze z chipsów