Róże karnawałowe.

Róże karnawałowe.

Róże karnawałowe, delikatne, smaczne i estetycznie prezentujące się na stole, to doskonały pomysł na wyjątkowe danie słodkie. Pierwotnie pochodzą z polskiej tradycji karnawałowej, ale zyskały popularność dzięki programowi kulinarnemu Ewy Wachowicz – „Ewa gotuje”. Wyróżniają się pięknym kształtem róż, który zadowoli nie tylko podniebienia, ale i oczy wszystkich miłośników pięknie podanych deserów. Takie róże to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Ich wyrazisty smak idealnie sprawdza się na różnego rodzaju imprezach, takich jak urodziny, imieniny czy rodzinne spotkania. Zachwyć swoich gości tym wyjątkowym wypiekiem!

Składniki:

  • ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka masła (15 g)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka octu
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • ponadto:
  • białko – do łączenia ciasta
  • konfitura lub marmolada – do dekoracji
  • cukier puder – do posypania gotowych róż
  • 750 g smalcu lub 1 litr oleju do smażenia głębokiego
  • 3 foremki – kółka o różnych średnicach (np. 7;6;5cm)

Róże karnawałowe – jak zrobić?

  1. Róże karnawałowe

    1. Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Następnie ciasto zbić drewnianą pałką przez około 5 minut, aż stanie się gładkie i lśniące. Ciasto zakryć ściereczką i wstawić do lodówki na godzinę.

  2. Róże karnawałowe

    2. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na ok. 3 mm. Następnie wykroić okrągłymi foremkami trzy krążki o różnych średnicach.

  3. Róże karnawałowe

    3. Każdy krążek naciąć w 5 do 6 miejscach, pozostawiając środek nienacięty.

  4. Róże karnawałowe

    4. Środek największego krążka posmarować białkiem, ułożyć na nim średni krążek, którego środek również posmarować białkiem i na górę nałożyć najmniejszy krążek. Na koniec na środku róży nacisnąć palcem, aby krążki się skleiły. Tak przygotowaną różę odłożyć na bok i przystąpić do układania następnej, aż do wykończenia ciasta.

  5. Róże karnawałowe

    5. W głębokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Aby sprawdzić czy tłuszcz ma dobrą temperaturę można wrzucić kawałek ciasta. Temperatura jest idealna, gdy ciasto wypłynie od razu na wierzch, ale zacznie brązowieć dopiero po chwili. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wkładać partiami róże, najpierw najmniejszym krążkiem do dołu, chwilę smażyć na złoty kolor, potem na moment odwrócić największym krążkiem do dołu i znów chwilę smażyć. Następnie wyjąć różę na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

  6. Róże karnawałowe

    6. Gotowe róże przygotować do dekoracji układając na płaskim półmisku.

  7. Róże karnawałowe

    7. Na środek każdej róży nałożyć odrobinę dżemu lub marmolady (u mnie konfitura wiśniowa, którą latem sama przygotowałam z własnych wiśni – pychota). Na koniec wszystkie róże posypać cukrem pudrem.

Róże karnawałowe – dodatkowe informacje

Jeśli mamy ograniczony czas, lub brakuje nam cierpliwości, to po rozwałkowaniu ciasta możemy wykonać tylko kilka róż do dekoracji, a z całej reszty ciasta zrobić pyszne faworki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Róże z Jabłka-Dekoracja na Tort
Następny przepis: Róze z chipsów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode