Różane ciasteczka z malinowym lukrem

Różane ciasteczka z malinowym lukrem

Ciesz się zakrętem w słodkim świecie pieczenia z rozkosznymi różanymi ciasteczkami z malinowym lukrem. Te miniaturowe cuda są wyjątkowym połączeniem delikatnego smaku róży z soczystym akcentem malin, które razem tworzą niezapomniane doznania smakowe. Mają niepowtarzalną aromatyczną woń, delikatnie kwitną na podniebieniu, a ich kolory rozjaśnią każde popołudnie. Gładki, słodki lukier malinowy dodaje tych ciasteczkom intensywności i orzeźwiającej słodyczy. Idealne na specjalnych okazjach, a ich elegancki wygląd sprawia, że są równie piękne, co smaczne. Czy chcesz tylko zasmakować lub zaskoczyć najbliższych czymś niezwykłym, te różane ciasteczka z malinowym lukrem to pewny hit.

Składniki:

  • 150g zimnego masła
  • 75g cukru z płatków róży
  • 225 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • kilka kropel aromaty waniliowego
  • Lukier 1:
  • 1 łyżka mleka
  • 1,5 łyżki soku malinowego
  • 10 łyżek cukru pudru
  • Lukier 2:
  • 1 łyżka mleka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • Lukier 3:
  • 1 łyżka soku malinowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukrowe serduszka
  • cukrowe perełki

Różane ciasteczka z malinowym lukrem – jak zrobić?

  1. Mąkę mieszamy z cukrem różanym i proszkiem do pieczenia i wysypujemy ją na stolnicę.
  2. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtko, aromat, chwilkę siekamy i zagniatamy już rękoma ciasto, tworzymy kulę, zawijamy ją w folię i zostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę.
  3. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy foremką kształt serca. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 10 minut.
  4. Po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem, można również udekorować cukrowymi ozdobami. Ciastko odstawiamy, żeby lukier stężał.
  5. Tradycyjny biały lukier otrzymamy przez ucieranie cukru pudru z mlekiem. Cukier puder dodajemy stopniowo (np. po 1 łyżce). Można dodać kilka kropel dowolnego aromatu. Lukier czerwony otrzymamy ucierając sok malinowy z cukrem pudrem. Lukier różowy uzyskamy ucierając mleko zmieszane z sokiem malinowym z cukrem pudrem. Życzę smacznego 🙂

Różane ciasteczka z malinowym lukrem – dodatkowe informacje

Cukier z płatków róży przygotowałam wg mojego przepisu: „link do przepisu na cukier z płatków róży”.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ROUILLE - czerwony sos czosnkowy podawany na bagietce
Następny przepis: Rogaliki z marmoladą różaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode