ROUILLE - czerwony sos czosnkowy podawany na bagietce

ROUILLE – czerwony sos czosnkowy podawany na bagietce

Uważany za kulinarną dumę południowej Francji, Rouille to pikantny czerwony sos czosnkowy, który przyprawia kubki smakowe ostrych nutami chili i czosnku. Tradycyjnie podaje się go na chrupiącej bagietce jako przystawkę, ale jest też zamiłowaniem w kapitanach rybackich jako dodatek do zup rybnych. Oryginalna nazwa „Rouille”, co na francuski oznacza „rdza”, nawiązuje do charakterystycznego, czerwonego koloru sosu. Ten francuski klasyk może dodać smaku nie tylko tradycyjnym dania, ale również codziennym posiłkom, nadając im unikalnego charakteru i eleganckiego urozmaicenia.

Składniki:

  • 6-8 dużych ząbków czosnku
  • ¼ łyżeczki soli
  • 18 dużych liści świeżej siekanej bazylii (lub kilka łyżeczek bazylii mielonej z paczki)
  • ¾ szklanki świeżej ośródki chleba
  • 3 łyżki wywaru mięsnego lub mleka

Rouille – czerwony sos czosnkowy podawany na bagietce – jak zrobić?

  1. W dużej misie rozetrzeć na gładką masę 6-8 dużych ząbków czosnku, ¼ łyżeczki soli, 18 dużych liści świeżej siekanej bazylii, ¾ szklanki świeżej ośródki chleba oraz 3 łyżki wywaru mięsnego lub mleka. Gdy pasta zrobi się gładka, dodać 3 żółtka. Zmiksować mikserem z 1/3 szklanki pokrojonej w kostkę ostrej czerwonej papryki. Doprawić małymi partiami, jak w trakcie przygotowywania majonezu, ¾-1 szklanki aromatycznej oliwy z oliwek, aż do otrzymania mocnego, gęstego sosu. Doprawić solą, pieprzem i sosem tabasco.

Słowa kluczowe: rouille sos

ROUILLE – dodatkowe informacje

Moje wykonanie sosu to ugniatanie widelcem ośródki chlebowej z resztą składników. Nie dodaję sosu tabasco.
Jeśli pominiesz paprykę, otrzymasz słynny sos czosnkowy aïoli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rösti wielowarzywne.
Następny przepis: Różane ciasteczka z malinowym lukrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode