ROTI – TAJSKIE NALEŚNIKI

ROTI – TAJSKIE NALEŚNIKI

Odkryj smak egzotycznej Tajlandii dzięki naszemu przepisowi na Roti – tajskie naleśniki! To niezwykle popularne danie uliczne na całym Półwyspie Indyjskim oraz w południowo-wschodniej Azji. Roti to cienkie jak aksamit naleśniki, które można serwować z różnymi dodatkami jak np. czekolada, banany, jajka czy nawet kurczak. Składniki są proste, choć tradycyjne przyrządzanie tego przysmaku wymaga nieco zręczności. Smak, tekstura i sposób serwowania tych tajskich naleśników czynią je absolutnie wyjątkowymi i niepowtarzalnymi. Spróbuj też swój ulubiony wariant – roti jest tak uniwersalne, że pasuje do niemal wszystkiego!

Składniki:

  • Mąka pszenna – 1 szklanka
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Cukier – 1 łyżka
  • Jajko – 1 sztuka
  • Mleko – 1 łyżka
  • Woda – 3/4 szklanki
  • Masło (roztopione) – 4 łyżki
  • Masło do smażenia + oliwa
  • Dodatkowo: miękkie banany

Roti – tajskie naleśniki – jak zrobić?

  1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
    Mąkę przesiewamy z cukrem i solą, dodajemy roztopione masło, ubite jajko, mleko oraz wodę – cały czas mieszamy.
    Wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto, odkładamy na 30 minut przykryte ściereczką.
    Formujemy wałek, dzielimy na 15 kawałków, formujemy kulki i każdą rozwałkowujemy na bardzo cieniutki placek.
    Smażymy na natłuszczonej, mocno rozgrzanej dużej patelni.
    Po chwili smażenia dodajemy owoce, zaginamy ciasto tworząc koperty, obracamy, przysmażamy
    I gotowe!
    Podajemy solo albo z cukrem pudrem, nutellą czy też syropem klonowym.
    Smacznego!

ROT – TAJSKIE NALEŚNIKI – Dodatkowe informacje

Zamiast bananów możecie dodać wasze ulubione owoce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rösti wielowarzywne.
Następny przepis: Różane ciasteczka z malinowym lukrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode