rosół z udek

rosół z udek

Rosół z udek to tradycyjne danie, przygotowywane z miłością i cierpliwością przez wiele pokoleń. Rosół na udkach to propozycja dla tych, którzy cenią domowy smak. Wywar z udka kurczaka bogato nasycony jest witaminami i składnikami mineralnymi. Można go podawać jako samodzielne danie, a także jako bazę do innych zup i sosów. Przepis na rosół z udek jest prosty, choć wymaga troszkę czasu. Uwaga, ten rosół z udek kurczaka najbardziej smakuje podany na gorąco! Idealny na weekendowy obiad lub miejsce pocieszenia podczas zimowych miesięcy.

Składniki:

  • 2-3 udko,

    2 marchewki,

    1 pietruszka,

    liście: por, seler, pietruszka – związane bawełnianą nitką,

    liść laurowy,

    1 ziarnko ziela angielskiego,

    6-7 ziaren pieprzu prawdziwego,

    1 cebula opieczona nad ogniem,

    sól do smaku,

    koperek zielony do talerza,

    makaron domowy lub z torebki

Rosół z udek – jak zrobić?

  1. Udka oczyść, wymyj i ułóż w garnku. Zalej zimną wodą i dodaj warzywa oraz przyprawy. Nastaw na ogień. W momencie zagotowania zmniejsz płomień na taki, żeby tylko rosół mrugał, absolutnie nie powinien gotować się gwałtownie ni bystro, bo będzie mętny i biały jak mleko. Jeśli po zagotowaniu pojawi się jakaś piana to zbierz ją.
  2. Rosół gotuje się tak około godziny do półtorej. Jak się ugotuje, to udka wyjmij i możesz obsmażyć je na maśle – dobre do ziemniaków i surówki.
  3. Makaron zalewaj gorącym rosołem, posyp koperkiem lub pietruszką jak kto lubi, udekoruj marchewką i gotowe do jedzenia. Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Rosół z udek

Przepis na rosół z udek kurczaka

Rosół na udkach

Rosół z udka kurczaka

Ja udka to czyszczę, nastawiam z małym garnku i zagotowuję dosłownie na niecałą minutę. Wylewam do zlewu i jeszcze raz dobrze myję pod zimną wodą i ewentualne brzydkie skórki itp. Wycinam, płuczę i dopiero nastawiam do właściwego gotowania. Dzięki temu nie mam szumowin, a rosół jest krystalicznie czysty.

Preferuję dużo warzyw, ponieważ nie dodaję żadnych szkodliwych ulepszaczy. Polecam taki rosół każdemu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rosół z mięs mieszanych i z opaloną cebulą
Następny przepis: Rosół z pulpecikami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode