rosół z udek
Rosół z udek to tradycyjne danie, przygotowywane z miłością i cierpliwością przez wiele pokoleń. Rosół na udkach to propozycja dla tych, którzy cenią domowy smak. Wywar z udka kurczaka bogato nasycony jest witaminami i składnikami mineralnymi. Można go podawać jako samodzielne danie, a także jako bazę do innych zup i sosów. Przepis na rosół z udek jest prosty, choć wymaga troszkę czasu. Uwaga, ten rosół z udek kurczaka najbardziej smakuje podany na gorąco! Idealny na weekendowy obiad lub miejsce pocieszenia podczas zimowych miesięcy.
admin
Składniki:
- 2-3 udko,
2 marchewki,
1 pietruszka,
liście: por, seler, pietruszka – związane bawełnianą nitką,
liść laurowy,
1 ziarnko ziela angielskiego,
6-7 ziaren pieprzu prawdziwego,
1 cebula opieczona nad ogniem,
sól do smaku,
koperek zielony do talerza,
makaron domowy lub z torebki
Rosół z udek – jak zrobić?
- Udka oczyść, wymyj i ułóż w garnku. Zalej zimną wodą i dodaj warzywa oraz przyprawy. Nastaw na ogień. W momencie zagotowania zmniejsz płomień na taki, żeby tylko rosół mrugał, absolutnie nie powinien gotować się gwałtownie ni bystro, bo będzie mętny i biały jak mleko. Jeśli po zagotowaniu pojawi się jakaś piana to zbierz ją.
- Rosół gotuje się tak około godziny do półtorej. Jak się ugotuje, to udka wyjmij i możesz obsmażyć je na maśle – dobre do ziemniaków i surówki.
- Makaron zalewaj gorącym rosołem, posyp koperkiem lub pietruszką jak kto lubi, udekoruj marchewką i gotowe do jedzenia. Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Rosół z udek
Przepis na rosół z udek kurczaka
Rosół na udkach
Rosół z udka kurczaka
Ja udka to czyszczę, nastawiam z małym garnku i zagotowuję dosłownie na niecałą minutę. Wylewam do zlewu i jeszcze raz dobrze myję pod zimną wodą i ewentualne brzydkie skórki itp. Wycinam, płuczę i dopiero nastawiam do właściwego gotowania. Dzięki temu nie mam szumowin, a rosół jest krystalicznie czysty.
Preferuję dużo warzyw, ponieważ nie dodaję żadnych szkodliwych ulepszaczy. Polecam taki rosół każdemu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rosół z mięs mieszanych i z opaloną cebulą
Następny przepis: Rosół z pulpecikami