Rosół z pulpecikami

Rosół z pulpecikami

Rosół z pulpecikami, nazywany czasem rosołem królewskim z pulpecikami, to znakomita odmiana tradycyjnej, polskiej zupy. Delikatny smak rosołu idealnie komponuje się z pulpecikami drobiowymi, które są przysmakiem nie tylko dla małych smakoszy, ale również dla dorosłych. Zupa ta jest nie tylko aromatyczna i sycąca, ale też pełna wartości odżywczych. To danie przez wielu kojarzone jest z niedzielnym obiadem, choć smakuje doskonale niezależnie od dnia tygodnia. Rosół z pulpecikami, zwany także rosołem z klopsikami, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kulki mięsne dodają zupie niepowtarzalnego charakteru i sprawiają, że staje się ona jeszcze bardziej sycąca.

Składniki:

  • Rosół:
  • kawałek wołowiny z kością,
  • ćwiartka z kurczaka, kaczki lub gęsi,
  • włoszczyzna do rosołu (marchewka, pietruszka, por, kawałek selera, cebula),
  • ok. 2 litry wody,
  • Pulpeciki:
  • ok 500 g mięsa mielonego drobiowego,
  • 1 bułka (namoczona w białym winie i odciśnięta),
  • żółtko,
  • 1 łyżeczka startego selera lub drobno posiekana natka pietruszki lub selera,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,

Rosół z pulpecikami – jak zrobić?

  1. 1. rosół:
    Cebulę kroimy na pół. Jedną połówkę przypalamy lekko nad palnikiem (nada ona wywarowi dodatkowego smaku i aromatu ). Do drugiej połówki wbijamy 3-4 goździki. Wszystkie składniki dajemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, które zbieramy np. przy pomocy małego sitka. Zmniejszamy ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał przez około 120 min. Od czasu do czasu dolewamy łyżkę zimnej wody. Po ugotowaniu rosół przecedzamy.
  2. 2. pulpeciki:
    Do mięsa mielonego dodajemy składniki, przyprawiamy do smaku i wyrabiamy. Formujemy małe pulpeciki. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 10-15 min (najlepiej sprawdzić jedną kuleczkę czy w środku jest już ugotowana).
  3. 3. Do talerza dajemy makaron, pulpeciki i zalewamy rosołem. Możemy dodać ugotowaną marchewkę i posypać natką pietruszki.

Porady – dodatkowe informacje

Takie pulpeciki możemy również przygotować z mięsa które zostało po gotowaniu rosołu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: rosół z udek
Następny przepis: rosolnik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode