Rosół z mięs mieszanych i z opaloną cebulą

Rosół z mięs mieszanych i z opaloną cebulą

Czy jest coś bardziej kojącego i satysfakcjonującego niż gorący, domowy rosół? Przepis ten, na „Rosół z mięs mieszanych i opaloną cebulą”, wyróżnia się specjalnym składnikiem – opaloną cebulą. Ta niepozorna warzywna nowość wnosi do tradycyjnej, polskiej zupy nieco intensywnego, wyrazistego smaku, który możemy kojarzyć z klasycznymi potrawami spod palca naszych babć. Mięsa mieszane dodają głębi, a każda łyżka z pewnością zaspokaja nasze smakowe wyobrażenia. Ten bogaty, smakowity rosół z opaloną cebulą to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.

Składniki:

  • 1 kawałek mięsa wołowego szponder,
  • 2 sztuki pałki kurczaka,
  • 1 większa kostka ze schabu,
  • 2 sztuki marchewek,
  • 1 kawałek pora,
  • 1 pietruszka,
  • 1 opalona cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól do smaku,
  • pieprz świeżo mielony do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • 2 – 2,5 litra wody,
  • makaron.

Rosół z mięs mieszanych i z opaloną cebulą – jak zrobić?

  1. Mięso dokładnie oczyszczamy, płuczemy, następnie wkładamy do garnka zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania.
    Jarzynę obieramy, płuczemy. Cebulę obieramy i opalamy palnikiem.
    Jedną marchewkę po obraniu kroimy w plasterki.
    Obraną jarzynę oraz opaloną cebulę dodajemy do gotującego się rosołu.
    Po zagotowaniu zdejmujemy wytworzone szumowiny.
    Rosół gotujemy na małym ogniu około 2 godzin (ma tylko powoli pykać).
    Do rosołu dodajemy sól, pieprz drobno pokrojone ząbki czosnku, doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną jeżeli jest taka potrzeba.
    Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Po ugotowaniu odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
    Makaron przekładamy na talerze i zalewamy ugotowanym rosołem.
    W razie potrzeby doprawiamy do smaku według swoich upodobań.

Przepis na makaron znajdziecie tutaj: /przepis/makaron-swojski-do-rosolu.

xxxx – dodatkowe informacje

Do rosołu z mięs mieszanych i z opaloną cebulą możemy dodać kostkę rosołową drobiową. Możemy również dodać posiekaną natkę pietruszki (u mnie rodzinka nie lubi natki, więc rosół jest bez natki).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rosół z kurczaka z kluseczkami z kaszy manny
Następny przepis: rosół z udek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode