Rosół z karpia z pulpecikami

Rosół z karpia z pulpecikami

Rosół z karpia z pulpecikami to tradycyjna, ciepła zupa, która jest idealną potrawą na chłodne dni. Wywar z karpia jest intensywny w smaku i aromacie, a dodatek pulpecików sprawia, że rosół staje się jeszcze bardziej sycący. Jest to potrawa, która przywołuje na myśl domowe, niedzielne obiady. Jest doskonałym daniem dla osób ceniących sobie dania z ryb, a jednocześnie poszukujących przepisów, które są odrobinę inne niż standardowe zupy. Rosół z karpia z pulpecikami to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego, nie rezygnując przy tym z tradycyjnej polskiej kuchni.

Składniki:

  • Rosół:
  • 1 karp
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • selera
  • pora
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól, pieprz
  • vegeta
  • Pulpety:
  • karp ugotowany z rosołu
  • 1 jajko
  • kilka łyżek bułki tartej
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • posiekana natka pietruszki

Rosół z karpia z pulpecikami – jak zrobić?

  1. Karpia dokładnie oczyszczamy, z głowy usuwamy oczy i skrzela. Karpia kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do dużego garnka, dodajemy obrane warzywa. Zalewamy wodą tak, aby woda pokryła rybę i warzywa, dodajemy ziarnka pieprzu, doprawiamy solą i vegetą do smaku. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż ryba będzie miękka.

  2. Ugotowany rosół przecedzamy przez sitko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso oddzielamy od ości, mielimy blenderem, dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości, żeby masa nie była za rzadka. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki o średnicy 2 cm. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy pulpeciki, gotujemy do momentu, aż wypłyną.

  3. Rosół podajemy z pulpecikami, pokrojoną marchewką i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

xxxx – dodatkowe informacje

Rosół z karpia z pulpecikami

Rosół możemy również podać z makaronem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rosół z gwozdzia
Następny przepis: Rosół z kurczaka z kluseczkami z kaszy manny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode