Rosół z karpia z pulpecikami
Składniki:
- Rosół:
- 1 karp
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- selera
- pora
- kilka ziaren pieprzu
- sól, pieprz
- vegeta
- Pulpety:
- karp ugotowany z rosołu
- 1 jajko
- kilka łyżek bułki tartej
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- posiekana natka pietruszki
Rosół z karpia z pulpecikami – jak zrobić?
-
Karpia dokładnie oczyszczamy, z głowy usuwamy oczy i skrzela. Karpia kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do dużego garnka, dodajemy obrane warzywa. Zalewamy wodą tak, aby woda pokryła rybę i warzywa, dodajemy ziarnka pieprzu, doprawiamy solą i vegetą do smaku. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż ryba będzie miękka.
-
Ugotowany rosół przecedzamy przez sitko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso oddzielamy od ości, mielimy blenderem, dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości, żeby masa nie była za rzadka. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki o średnicy 2 cm. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i na wrzątek wrzucamy pulpeciki, gotujemy do momentu, aż wypłyną.
-
Rosół podajemy z pulpecikami, pokrojoną marchewką i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
xxxx – dodatkowe informacje
Rosół z karpia z pulpecikami
Rosół możemy również podać z makaronem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rosół z gwozdzia
Następny przepis: Rosół z kurczaka z kluseczkami z kaszy manny