Rosół z gęsi

Rosół z gęsi

Rosół z gęsi to przepis na pyszną, domową zupę, która jest nie tylko sycąca, ale również zdrowa. Ten rosół z gęsi, w sędziwej kuchni przez lata, stał się ulubieńcem każdej rodzinnej niedzielnej kolacji. O jego smaku decydują starannie wybrane, naturalne składniki: świeża wędzona gęś, warzywa – marchew, pietruszka, seler, por oraz korzenne przyprawy. Ten klasyczny przepis to prawdziwe ciepło domowego ogniska zamknięte w miseczce zupy. Choć prosty i tradycyjny, zdecydowanie wykracza poza zwyczajny rosół – to kwestia smaku, który pokochasz od pierwszego łyka. Idealna propozycja na zimowe dni!

Składniki:

  • 4 kawałki mięsa gęsi (można również dodać żołądki, serca i wątróbkę)
  • 2-3 marchewki
  • 1 duża pietruszka z natką
  • kawałek pora
  • kawałek korzenia selera
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 4 litry wody.
  • Makaron:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • mąka do podsypywania blatu
  • Można dodać jeszcze dwa żółtka lub trochę mielonej kurkumy, a by makaron był bardziej żółty

Rosół z gęsi – jak zrobić?

  1. Włoszczyznę myjemy. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy.
  2. Włoszczyznę wkładamy do garnka, dodajemy mięso i solimy. Zalewamy przegotowaną wodą. Jeśli mamy mięso mrożone zalej zimną wodą, a jeśli masz świeże mięso możesz zalać ciepłą. Taki rosół gotujemy na średnim gazie przez 2,5 godziny. W między czasie ściągamy powstające szumowiny na rosole.
  3. Przecedź rosół i gorącym zalej makaron.
  4. Mięso obieramy i wkładamy do talerza z rosołem.
  5. Tutaj znajdziesz krok po kroku jak zrobić makaron. http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/makaron-domowej-roboty Mąkę przesiałam, dodałam sól, wbiłam dwa całe jajka. Jeśli chcemy aby makaron był bardziej żółty dodaj troszkę kurkumy do maki. Zagniatam ciasto – jeśli czujemy, że ciasto jest zbyt suche można dodać troszkę zimnej wody. Suchość zależy od wielkości jajek, jeśli są zbyt małe jajka to dodaj wody. Ciasto wyrabiałam aby było zwarte i sprężyste. Ciasto dzielimy na 2 części. Najlepiej pozostawić na 15 minut aby odpoczęło. Rozwałkuj ciasto podsypując mąką jeśli będzie się kleić do blatu. Przetnij na równe paski nasze ciasto i posyp mąką. Następnie poskładaj jeden pasek na drugim upewniając się czy są podsypane mąką, aby nam się nie skleiły. Cieniutko kroimy nasz makaron na paseczki. Podczas krojenia nasze niteczki roztrząsamy aby nam się nie skleiły Posypujemy mąką i delikatnie mieszamy aby nasze niteczki się nie skleiły.
    Wodę zagotuj, wsyp sól i 2 łyżki oleju.
    Makaron gotujemy aż do wypłynięcia i pozostawiamy na małym gazie około 3 minut. Przelewamy na sitko.
    Gotowy makaron zalej gorącym rosołem podając z z marchewką, mięskiem i posiekaną pietruszką.

Słowa kluczowe: rosół z kaczki kwestia smaku

Rosół z gęsi – dodatkowe informacje

Z pozostałego rosołu można przygotować zupę pomidorową lub potrawkę z ryżem. Tutaj znajdziesz krok po kroku jak zrobić domowy makaron http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/makaron-domowej-roboty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rosół z indyka
Następny przepis: Rosół z gwozdzia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode