Rosół drobiowy- z kury i kaczki
Już od pierwszych chwil blasku słońca na niebie, aromat domowego jedzenia zaczyna wypełniać przestrzeń kuchni. Rosół drobiowy, przygotowany na bazie mięsa z kury i kaczki, jest esencją smaku i jednocześnie pomostem łączącym dwa różne światy smaku drobiu. Niuanse smaku kaczki harmonizują z subtelną nutą kurczaka, tworząc niezwykle bogaty i złożony profil gustacyjny. Każda konsystencja, smak, zapach – nic nie jest pozostawione przypadkowi. Przysmak ten jest upieczeniem idealnej równowagi smaków, tradycji i myśli kulinarnych. Połączenie kurczaka i kaczki w jednym rosole jest kwintesencją domowej kuchni, a zarazem nowatorskim spojrzeniem na klasykę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 porcja bulionu z kurczaka około 1/2 kg
- 1 porcja bulionu z kaczki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- Kawałek korzenia selera
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 por – biała część
- łodyga lubczyku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- około 1 łyżka soli
- natka pietruszki
Rosół drobiowy- z kury i kaczki – jak zrobić?
- Mięso umyć, ściągnąć skórę z mięsa kaczki, włożyć do garnka i zalać wodą tak aby przykryć mięso. Włożyć ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy oraz sól gotować na bardzo małym ogniu przez ok 1-1,5 godziny i zebrać szumowiny. Cebulę przypalić na patelni lub nad ogniem, pozostałe warzywa obrać jeśli potrzeba przekroić wzdłuż na pół i dodać do rosołu. Gotować przez następną godzinę na bardzo wolnym ogniu. Podawać z makaronem posypany natka pietruszki.
Rosół drobiowy – z kury i kaczki – dodatkowe informacje
Długość gotowania zależy od rodzaju mięsa. Jeśli drób pochodzi z farmy zamkniętej, czas gotowania będzie krótszy. Natomiast jeśli będzie to drób z wolnego wybiegu, rosół należy gotować dłużej, aż mięso będzie miękkie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ROSÓŁ domowy
Następny przepis: Rosół dla dzieci z bajkowym makaronem