ROSÓŁ domowy
Składniki:
- 2 sztuki kurczaka –
- sól
- ziarenka smaku
- 4 marchewki
- 1 seler
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oleju
- 100 g makaronu kolanka
- kilka gałązek koperku lub pietruszki
Rosół domowy – jak zrobić?
-
1.
Pałki z kurczaka obieramy ze skóry. Myjemy je pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i solimy. Gotujemy je do momentu, gdy pokażą się szumy. Zbieramy szumy z wierzchu. Dodajemy ziarenka smaku, liść laurowy, pieprz w ziarenkach, majeranek i pokrojone warzywa. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
-
2.
W międzyczasie do innego garnka wlewamy wodę z odrobiną oleju, dodajemy sól i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować, wsypujemy makaron. Makaron gotujemy do miękkości.
-
3.
Po ugotowaniu odcedzamy makaron na sicie.
-
4.
Do głębokiego talerza wsypujemy makaron, zalewamy go rosołem i posypujemy drobno pokrojonym koperkiem.
-
5.
Na talerzu obok wykładamy ugotowane mięso. SMACZNEGO!
ROSÓŁ domowy – dodatkowe informacje
– Gdy woda do makaronu zaczyna się gotować dodajemy kilka kropel oleju, aby w czasie gotowania makaron się nie zlepił.