ROSÓŁ DOMOWY

ROSÓŁ DOMOWY

Rosół domowy to kwintesencja niedzielnego obiadu w polskim domu. Ten przepis to tradycyjny sposób przygotowania, który wykorzystuje dobrej jakości składniki, by stworzyć bogaty, aromatyczny wywar. Czy przykrywać rosół? To pytanie często pojawia się w dyskusjach na temat gotowania idealnej zupy. Aby uzyskać wywar o pełnym smaku i zapachu, kluczowe jest odpowiednie zastosowanie pokrywy. Rosół, mimo prostego składu: kurczaka, marchewki, pietruszki, selera, pora i przypraw, wymaga jednak staranności podczas gotowania. To zupa, do której przygotowania potrzeba przede wszystkim czasu – nie ma tu miejsca na pośpiech.

Składniki:

  • świeży kurczak (do rosółu, nie zamrożony),
  • kawałek wołowiny,
  • ok. 20 dag żołądków drobiowych,
  • włoszczyzna (2-3 marchewki, 1 duża pietruszka, kawałek selera i pora),
  • przyprawa uniwersalna lub sól,
  • 2 listki laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 duża cebula (dobrze jest opalić ją nad płomieniem gazu lub opiec na suchej patelni, lub wrzucić z łupiną),
  • posiekany koperek lub natka pietruszki lub lubczyk.

Rosół domowy – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć, poporcjować, zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę.
  2. Zagotować na małym ogniu, zebrać szumowiny, jeszcze zmniejszyć ogień, dodać przyprawy, cebulę, cukier.
  3. Wolniutko gotować. Im dłużej gotujemy rosół, tym bardziej będzie esencjonalny.
  4. Na koniec dodajemy koperek lub natkę pietruszki. Oddzielnie ugotować makaron, najlepiej swojski i podać z rosołem.

Czy przykrywać rosół?

ROSÓŁ DOMOWY – dodatkowe informacje

Dobrze jest w czasie gotowania rosołu nie przykrywać go przykrywką, bo to też wpływa na jakość rosołu. Jeżeli rosół ma trochę postać, to warto wyjąć z niego mięso, bo inaczej rosół straci swój smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ROSÓŁ domowy
Następny przepis: Rosół dla dzieci z bajkowym makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode