ROSÓŁ DOMOWY
Rosół domowy to kwintesencja niedzielnego obiadu w polskim domu. Ten przepis to tradycyjny sposób przygotowania, który wykorzystuje dobrej jakości składniki, by stworzyć bogaty, aromatyczny wywar. Czy przykrywać rosół? To pytanie często pojawia się w dyskusjach na temat gotowania idealnej zupy. Aby uzyskać wywar o pełnym smaku i zapachu, kluczowe jest odpowiednie zastosowanie pokrywy. Rosół, mimo prostego składu: kurczaka, marchewki, pietruszki, selera, pora i przypraw, wymaga jednak staranności podczas gotowania. To zupa, do której przygotowania potrzeba przede wszystkim czasu – nie ma tu miejsca na pośpiech.
admin
Składniki:
- świeży kurczak (do rosółu, nie zamrożony),
- kawałek wołowiny,
- ok. 20 dag żołądków drobiowych,
- włoszczyzna (2-3 marchewki, 1 duża pietruszka, kawałek selera i pora),
- przyprawa uniwersalna lub sól,
- 2 listki laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- pieprz,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 duża cebula (dobrze jest opalić ją nad płomieniem gazu lub opiec na suchej patelni, lub wrzucić z łupiną),
- posiekany koperek lub natka pietruszki lub lubczyk.
Rosół domowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć, poporcjować, zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę.
- Zagotować na małym ogniu, zebrać szumowiny, jeszcze zmniejszyć ogień, dodać przyprawy, cebulę, cukier.
- Wolniutko gotować. Im dłużej gotujemy rosół, tym bardziej będzie esencjonalny.
- Na koniec dodajemy koperek lub natkę pietruszki. Oddzielnie ugotować makaron, najlepiej swojski i podać z rosołem.
Czy przykrywać rosół?
ROSÓŁ DOMOWY – dodatkowe informacje
Dobrze jest w czasie gotowania rosołu nie przykrywać go przykrywką, bo to też wpływa na jakość rosołu. Jeżeli rosół ma trochę postać, to warto wyjąć z niego mięso, bo inaczej rosół straci swój smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ROSÓŁ domowy
Następny przepis: Rosół dla dzieci z bajkowym makaronem