Rosół
Rosół to tradycyjny polski bulion na bazie drobiu, który stanowi nieodłączny element rodzinnego niedzielnego lunchu. Za jego głęboki, wyrafinowany smak odpowiada starannie dobrana kombinacja składników, w której kluczową rolę odgrywa seler. Seler naciowy do rosołu jest nie tylko bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, ale także dodaje wywarowi wyjątkowej, intensywnej nuty aromatycznej. Natka selera do rosołu, zwana też nać selerową, z dodatkiem marchewki, pietruszki i cebuli tworzy tzw. włoszczyznę – podstawę każdego dobrego rosołu. Ta niebywale prosta w przygotowaniu zupa to kwintesencja polskiej tradycji kulinarnej.
admin
Składniki:
- 1 noga z kurczaka
- 4 pałeczki drobiowe
- 1 szponder wołowy
- 1 noga z kaczki
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1/4 selera
- 1/2 pora (ciemniejsza część)
- mały kawałek kapusty
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- tymianek świeży (można użyć suszonego)
- szczypcie papryczki chilli, kurkumy, szafranu
- do smaku sól
Rosół – jak zrobić?
- 1.Mięso myjemy pod zimną wodą, odkrawamy jakieś większe ilości skóry czy tłuszczu, i wkładamy na min 30 min do bardzo zimnej wody. Warzywa obieramy, myjemy, oczyszczamy.
- 2.Do dużego garnka wlewamy 2 litry zimnej wody, dodajemy mięso wołowe, liść laurowy, tymianek. Gotujemy az zacznie dawać oznaki że bedzie „bulgotać’. Następnie zmiejszamy moc palnika do minimum dodajemy wszystkie warzywa prócz kapusty, cebuli i selera naciowego. Wrzucamy również mięso drobiowe. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 3 godziny. Uwaga: ROSÓŁ NIE MOŻE WRZEĆ, SEKRETEM ROSOŁU JEST DLUGIE POWOLNE GOTOWANIE.
- 3.Obraną cebulę podpalamy, jeśli mamy kuchenkę gazową to tu nie ma najmniejszego problemu. Nabijamy cebulę na widelec, kładziemy na palniku i od czasu do czasu przekręcamy ( nie bójmy się jej spalić nic sie nie stanie). Godzinę przed zakończeniem gotowania wrzucamy cebulę do rosołu.
- 4.Po 3 godzinach gotowania wrzucamy kapustę, seler naciowy, wszystkie pozostałe przyprawy. I to jest odpowiedni moment na posolenie rosołu… Niestety nie da się zrobić dobrego rosołu bez soli, ja używam himalajskiej. Solimy do satysfakcjonującego smaku. Gotujemy jeszcze 20 min. pod przykryciem.
- 5.Rosół podaję z makaronem, posypuję natką pietruszki.
Rosół – dodatkowe informacje
Marchew, pietruszkę oraz natkę selera do rosołu używam do przygotowania sałatki jarzynowej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Romantyczny deser z kaszy manny
Następny przepis: ROSÓŁ domowy