Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami

Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami

Odkryj kulinarny urok tradycyjnej polskiej kuchni z tym niezwykłym przepisem na rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami. Ta sycąca danie główne łączy soczyste, dobrze przyprawione mięso karkówki z podniebieniem kwasem kiszonej kapusty, dodając do tego jeszcze lekko ziemisty smak pieczarek. Jest to połączenie smaków, które przyciąga i fascynuje, a jednocześnie jest bogate w białko, co czyni go idealnym dla osób na diecie wysoko białkowej. Preparat karkówki faszerowanej kapustą kiszona jest procesem, którego efekt końcowy z pewnością przekroczy twoje kulinarne oczekiwania.

Składniki:

  • Karkówka pokrojona na plastry o grubości 1 cm
  • Kapusta kiszona
  • Pieczarki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • duży ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • mąka do zaciągnięcia sosu
  • tłuszcz do smażenia
  • Kapusta kiszona
  • Pieczarki

Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Kapustę gotujemy tak al dente (będzie się jeszcze dusić z roladkami). Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie przesmażamy na łyżce masła, delikatnie solimy. Ugotowaną i odciśniętą z nadmiaru wody kapustę kroimy drobno. Dodajemy przesmażone pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
  2. Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami
    Plastry karkówki rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, uważając aby nie zrobić dziurek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy farsz z kapusty i pieczarek.
  3. Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami
    Następnie zwijamy w roladkę i związujemy nićmi lub spinamy wykałaczkami.
  4. Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami
    Na głębokiej patelni roztapiamy łyżkę masła dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przygotowane roladki, oprószamy słodką papryką i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Następnie zalewamy do połowy bulionem, (ewentualnie wodą z dodatkiem magi lub sosu sojowego). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn.
  5. Miękkie roladki przekładamy na talerz, zdejmujemy nici lub wykałaczki. Powstały sos przecedzamy przez gęste sito, zaciągamy mąką. W razie potrzeby sos doprawiamy jeszcze do smaku (można dodać odrobinę przecieru pomidorowego, sos zyska na kolorze i smaku).

Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami – dodatkowe informacje

Kapusty z pieczarkami robię zawsze więcej później ją wykorzystuję jako farsz do pierogów czy krokietów. Proporcje to np. 1 kg kapusty kiszonej i 600/700 gram pieczarek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolady mięsne w cieście
Następny przepis: Rolady śląskie wołowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode