Rolady śląskie wołowe

Rolady śląskie wołowe

Zapraszamy do odkrycia tradycyjnego smaku śląskiej kuchni, prezentując przepis na rolady wołowe po śląsku. To jedno z najbardziej klasycznych dań regionalnych, które zasmakuje miłośnikom intensywnych, mięsnych smaków. Dotychczas kojarzone głównie z niedzielnym obiadem u babci, rolady wołowe zasługują na to, by zachwycić naszą kuchnię każdego dnia. Swój niepowtarzalny charakter zawdzięczają starannie wyselekcjonowanym składnikom oraz sposobowi przygotowania, pozostającym wiernym tradycji. Odkryj sekret oryginalnej rolady śląskiej – dania, które rozgrzewa, syci i zadowala najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • 1 kilogram wołowiny
  • 1 cebula
  • 100-120 gramów wędzonej słoniny
  • 60 gramów margaryny
  • 3-4 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, musztarda

Rolady śląskie wołowe – jak zrobić?

  1. 1.
    Mięso wołowe umyć, podzielić na części i rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Słoninę również pokroić w kostkę. Rozłożone rolady posmarować lekko musztardą, następnie na każdą nałożyć nieco cebuli i słoniny, po czym zawinąć i obwiązać nicią, żeby się nie rozpadły.
  2. 2.
    W garnku rozpuścić margarynę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Włożyć rolady, chwilę smażyć po czym dodać wody i nałożyć pokrywkę. Jeżeli wody jest za mało, to od czasu do czasu jej dolać, a rolady obrócić na drugą stronę. Czas robienia rolad zależny jest od zakupionego mięsa i garnka, który posiadamy. Mniej więcej jest to godzina. Z gotowych rolad przed podaniem odwinąć nici.

Porady – dodatkowe informacje

Rolady śląskie wołowe najlepiej podawać z kluskami śląskimi i z buraczkami lub niebieską kapustą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami
Następny przepis: Rolady śląskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode