Rolady mięsne w cieście

Rolady mięsne w cieście

Zaskocz swoich gości i podaj im coś więcej niż zwykłe mięsne danie. Nasz przepis na rolady mięsne w cieście to połączenie klasycznej rolady z nutą nieoczekiwanego smaku i nowoczesnej prezentacji. To wykwintne danie, które łączy w sobie soczyste mięso zamknięte w aromatycznym cieście. Ale, co najważniejsze, to danie nie jest trudne do przygotowania! Rolady mięsne to idealna propozycja na niedzielny obiad czy inną, specjalną okazję. Na pewno zaskoczą swoim wyglądem i smakiem, stając się prawdziwą gratką dla domowników oraz gości.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 8 plastrów boczku
  • 1 kg filetu z indyka
  • selera naciowego
  • czerwona papryka
  • pieprz
  • sól
  • łyżka proszku do pieczenia
  • przyprawa do kurczaka
  • słodka mielona papryka

Rolady mięsne w cieście – jak zrobić?

  1. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce.
  2. Paprykę i selera oczyszczamy i kroimy w kostkę. Mięso kroimy w cienkie płaty, oprószamy solą i pieprzem. Na mięsie układamy plastry boczku, a na nich paprykę i seler. Oprószamy przyprawą do kurczaka i mieloną papryką, zwijamy w rulon, obwiązujemy bawełnianą nicią. Mięso obsmażamy na oleju. Przekładamy do brytfanny, podlewamy tłuszczem z patelni. Pieczemy 45 minut w 200 °C.
  3. Pieczeń studzimy. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy białkiem. Ciastem owijamy pieczeń. Wierzch smarujemy żółtkiem. Pieczemy 30 minut w 180 °C.

Rolady mięsne w cieście – dodatkowe informacje

● Jeśli ciasto jest zbyt sypkie i źle się zagniata, można dodać do niego trochę śmietany.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolady drobiowe z serem i boczkiem
Następny przepis: Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode