Rolady mięsne w cieście
Zaskocz swoich gości i podaj im coś więcej niż zwykłe mięsne danie. Nasz przepis na rolady mięsne w cieście to połączenie klasycznej rolady z nutą nieoczekiwanego smaku i nowoczesnej prezentacji. To wykwintne danie, które łączy w sobie soczyste mięso zamknięte w aromatycznym cieście. Ale, co najważniejsze, to danie nie jest trudne do przygotowania! Rolady mięsne to idealna propozycja na niedzielny obiad czy inną, specjalną okazję. Na pewno zaskoczą swoim wyglądem i smakiem, stając się prawdziwą gratką dla domowników oraz gości.
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 8 plastrów boczku
- 1 kg filetu z indyka
- selera naciowego
- czerwona papryka
- pieprz
- sól
- łyżka proszku do pieczenia
- przyprawa do kurczaka
- słodka mielona papryka
Rolady mięsne w cieście – jak zrobić?
- Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy jajko, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce.
- Paprykę i selera oczyszczamy i kroimy w kostkę. Mięso kroimy w cienkie płaty, oprószamy solą i pieprzem. Na mięsie układamy plastry boczku, a na nich paprykę i seler. Oprószamy przyprawą do kurczaka i mieloną papryką, zwijamy w rulon, obwiązujemy bawełnianą nicią. Mięso obsmażamy na oleju. Przekładamy do brytfanny, podlewamy tłuszczem z patelni. Pieczemy 45 minut w 200 °C.
- Pieczeń studzimy. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy białkiem. Ciastem owijamy pieczeń. Wierzch smarujemy żółtkiem. Pieczemy 30 minut w 180 °C.
Rolady mięsne w cieście – dodatkowe informacje
● Jeśli ciasto jest zbyt sypkie i źle się zagniata, można dodać do niego trochę śmietany.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolady drobiowe z serem i boczkiem
Następny przepis: Rolady z karkówki nadziane kiszoną kapustą i pieczarkami