Roladki z polędwiczek wieprzowych
Przedstawiamy przepis na wykwintne i soczyste roladki z polędwiczek wieprzowych. To danie niewątpliwie stanie się ulubieńcem każdego miłośnika mięsnych specjałów. Delikatna wieprzowina, zawinięta w roladkę, tworzy wyrazisty kontrast smaków, idealny na wyjątkowe okazje czy eleganckie kolacje. Delikatne polędwiczki, poddane procesowi duszenia, stają się niezwykle kruche, rozpływające się w ustach. Wykorzystanie polędwicy wieprzowej zapewni niesamowitą głębię smaku każdemu gryzowi. Te pyszne roladki to prawdziwy przysmak, który warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. Bez względu na to, czy planujesz romantyczną kolację, czy eleganckie przyjęcie, te roladki zawsze będą strzałem w dziesiątkę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- polędwiczki wieprzowe
- ogórki konserwowe
- cebula
- ser żółty gouda
- sól lub wegeta
- pieprz
- słodka papryka
- mąka, jajko i bułka tarta do obtoczenia.
Roladki z polędwiczek wieprzowych – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Robiłam te roladki z 2 polędwiczek wieprzowych i wyszło mi ich sporo. Myślę że na zwykły obiad spokojnie wystarczy jedna. Polędwiczkę wieprzową kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa najlepiej przez folię delikatnie lecz cienko. Każdy plaster mięsa posypujemy solą lub wegetą, pieprzem i słodką papryką lecz tylko z jednej strony. Każdy plaster przekładamy na drugą stronę i kładziemy po kawałki ogórka, cebulki i sera. Zwijamy roladki i przed smażeniem obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na oleju.
xxxx – dodatkowe informacje
Porady
Po usmażeniu możemy wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika by były delikatniejsze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z PIECZARKAMI
Następny przepis: ROLADKI Z RYBY