Roladki z karkówki na dwa sposoby

Roladki z karkówki na dwa sposoby

Prezentujemy przepis dla miłośników mięs: roladki z karkówki na dwa sposoby. Ta propozycja to prawdziwe cudo dla kubków smakowych, które wpisuje się zarówno w tradycyjną, jak i nowoczesną kuchnię. Delikatne mięso karkówki, odpowiednio przyrządzone i doprawione, to gwarancja smaku, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Roladki z karkówki to danie, które można przygotować na szczególną okazję lub na co dzień. Ważne jest, że jest to przepis uniwersalny – możesz samodzielnie zdecydować o dodatkach do roladek, przez co z łatwością dostosujesz go do swoich upodobań. Skorzystaj z naszej propozycji i zaskocz swoich bliskich niezwykle smacznym daniem.

Składniki:

  • 4 plastry karkówki o średniej grubości
  • 1 ogórek „warszawski”
  • 1/4 papryki
  • 1 bułka
  • 2 cebule
  • 2 grubsze paseczki boczku wędzonego
  • 2 plasterki kindziuka
  • przyprawy: pieprz, majeranek, jarzynka
  • około 2-3 łyżeczki musztardy (najlepiej piekielnej)

Roladki z karkówki na dwa sposoby – jak zrobić?

  1. Płaty karkówki rozbijamy tak, aby były wystarczająco cienkie. Najlepiej użyć do tego folii spożywczej, gdy będziemy rozbijali mięso w folii, wówczas nie będzie się przyklejało do deski.
  2. Mięso przyprawiamy z każdej strony jarzynką, pieprzem i majerankiem (najlepiej pieprzem świeżo zmielonym). Na jednej stronie (wewnętrznej) smarujemy musztardą.
    • Z jednej strony na karkówce układamy składniki:
    • Na dwóch roladkach:
    • – boczek, kawałek cebulki, pół ogórka oraz kawałek bułki
    • Na dwóch roladkach:
    • – po plasterku kindziuka, kawałku cebuli oraz kawałku bułki
  3. Całość zawijamy formując roladki. Możemy „spiąć” wykałaczkami tak, aby się nie rozwijały.

    Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu (ja najbardziej lubię smażyć roladki w brytfannie) tak, aby z każdej strony się zarumieniły. Gdy roladki się zarumienią, dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dolewamy trochę wody i przuszymy roladki przez około pół godziny na niewielkim ogniu.

    Na koniec układamy roladki w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.

  4. I gotowe! Podajemy z ziemniakami lub pyzami.

    Smacznego!

Porady – Dodatkowe informacje

DO TŁUSZCZYKU, KTÓRY POZOSTAŁ NAM W BRYTFANNIE MOŻEMY DODAĆ TROCHĘ ŚMIETANY I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ, GOTOWAĆ JESZCZE PRZEZ CHWILĘ, A UZYSKAMY PYSZNY SOS. ( CEBULKĘ MOŻEMY „UGNIEŚĆ” WIDELCEM ABY ZYSKAŁA KONSYSTENCJĘ PASUJĄCĄ DO SOSU)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Roladki z indyka z boczkiem w sosie szpinakowym
Następny przepis: Roladki z kurczaka w boczku z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode