Roladki z indyka z boczkiem w sosie szpinakowym
Za znanym i popularnym daniem, jakim są roladki, często kryją się różne, zaskakujące kombinacje smaków. Dzisiejszy przepis na roladki z indyka z boczkiem w sosie szpinakowym jest doskonałym przykładem tej kulinarniej zasady. Delikatne mięso indyka, sprytnie połączone z chrupiącym boczkiem, owinięte i poddane pieczeniu, tworzy serce tego dania. Jednak prawdziwym sekretem jest tutaj sos szpinakowy, który swoją głębią smaku komplementuje i równoważy wyrazistość boczku. Każdy element tego dania został starannie dobrany, dając w efekcie coś więcej niż sumę składników. Idealne na spotkanie w gronie rodziny lub przyjaciół.
admin
Składniki:
- ok. 500 gram fileta z piersi indyka
- 5 plastrów boczku wędzonego
- 200 gram szpinaku rozdrobniony mrożony
- 250 ml. słodkiej śmietanki
- sól
- pieprz
- duży ząbek czosnku
- pół szklanki wody wymieszanej z łyżeczką mąki
- 1 szklanka bulionu
Roladki z indyka w sosie
- Pierś z indyka podzielić na 5 równych części po około 100 gram każda.
- Rozbić mięso tłuczkiem, przyprawić, a następnie na każdej części ułożyć plaster boczku wędzonego i zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
- Na rozgrzanej patelni obsmażyć roladki z każdej strony.
- Dodać bulion i dusić roladki pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu obracając, aż płyn całkowicie odparuje.
- Przełożyć roladki na talerz, a na tej samej patelni podsmażyć rozmrożony szpinak.
- Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem, dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia.
- Wlać wodę z mąką, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Wrócić roladki do sosu i gotować na małym ogniu przez około 1-2 minuty.
xxxx – dodatkowe informacje
Można zamienić pierś z indyka na filet z kurczaka
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Roladki z indyka na kanapkę
Następny przepis: Roladki z karkówki na dwa sposoby