Roladki z indyka na kanapkę
Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na roladki z indyka na kanapkę. To nieskomplikowane danie, które idealnie sprawdzi się jako lekka przekąska na zimno lub ciepło. Przepis bazuje na mielonym mięsie z indyka, które jest delikatne w smaku, ale jednocześnie bardzo sycące. Mięso z indyka jest również świetną alternatywą dla osób, które stawiają na zdrowszy tryb życia, ponieważ jest ono niskokaloryczne i niskotłuszczowe. W połączeniu z wybranymi przez Ciebie dodatkami, roladki z indyka przekształcą każdą kanapkę w prawdziwy smakowy festiwal. Spróbuj, a przekonasz się, jak pyszne mogą być!
admin
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 5 suszonych moreli
- sól
- pieprz
- 1 jajo
- łyżka koperku
- łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- łyżka oleju
- DODATKOWO:
- folia spożywcza – może być cienka
Roladki z indyka na kanapkę – jak zrobić?
- Mięso mielone z indyka przyprawiamy solą, pieprzem, koprem i papryką. Wbijamy jajko. Dobrze wyrabiamy i odstawiamy do lodówki tak na 30 minut, niech smaki się przejdą.
- Przygotowujemy dwa kawałki folii spożywczej – mniej więcej 30 na 20 cm (A4). Smarujemy lekko olejem.
- Mięso wyjmujemy z lodówki, dzielimy na 2 równe części. Rozkładamy na folii, patrząc aby po bokach i z góry zostało miejsce – folię zwiniemy z mięsem jak kiełbaskę.
Na jedną porcję mięsa przy dłuższym boku ukladamy obok siebie suszone morele, na drugiej suszone pomidory z zalewy. Chwytamy po bokach folię i pomagając sobie ją zwijamy w roladki mięso. Staramy się dosyć ciasno owinąć folią powstałe kiełbaski, końce folii związujemy.
- Gotowe roladki wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 30 minut.
xxxx – dodatkowe informacje
Najlepsze na zimno na kanapkę. Możemy dowolnie zmieniać nadzienie – np włożyć oliwki, szpinak, lub ser.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem
Następny przepis: Roladki z indyka z boczkiem w sosie szpinakowym