Roladki wieprzowe ze szpinakiem

Roladki wieprzowe ze szpinakiem

Rolada wieprzowa ze szpinakiem to klasyka polskiej kuchni, która uatrakcyjni każdy rodzinny obiad lub uroczyste przyjęcie. Kruchy mięsny filet zapakowany w aromatyczne przyprawy, otulony delikatnym szpinakiem tworzy harmonijne połączenie smaków. Ta potrawa jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa – szpinak dostarcza wielu niezbędnych witamin i minerałów. Starannie przyrządzone roladki, podane z ulubionym sosem czy dodatkiem, mogą stać się prawdziwą gratką nawet dla najbardziej wymagających smakoszy. Gotowanie z tym przepisem jest prostsze, niż może się wydawać, a efekt końcowy na pewno zadowoli i pozostawi na długo w pamięci swój niepowtarzalny smak.

Składniki:

  • Roladki:
  • 4 plastry schabu surowego
  • 50 g mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • Dodatkowo:
  • naczynie do zapiekania
  • wykałaczki małe

Roladki wieprzowe ze szpinakiem – jak zrobić?

  1. 1.
    Plastry schabu rozbijam tłuczkiem, przyprawiam przyprawą do mięs, odstawiam. Czosnek obieram, kroję w plasterki, oprószam solą, odstawiam. Po pół godzinie, na plastry schabu rozkładam mrożony szpinak, na szpinaku rozkładam plasterki czosnku, zwijam roladki, spinam wykałaczkami.
  2. 2.
    Gotowe roladki rumienie na rozgrzanym oleju, przekładam do naczynia do zapiekania, skrapiam wodą. Zapiekam 15 minut w temp. 180 stopni.

Porady – Dodatkowe informacje

Gotowe roladki wieprzowe ze szpinakiem podaję z podsmażanymi, ugotowanymi ziemniakami i pomidorami skropionymi resztą oleju od czosnku i posypanymi pieprzem młotkowanym z kolendrą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Roladki Wędzonego łososia ze szpinakiem -zasmażane
Następny przepis: Roladki wołowe z ogórkiem kiszonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode