Roladki kokosowe
Roladki kokosowe to klasyczna słodka przekąska, której nie potrafi się oprzeć nikt, kto kocha kokos. Ta wyjątkowe wersja rolady kokosowej, opartej na przepisie słynnej siostry Anastazji, jest prawdziwym rarytasem. Różni się ona od innych przepisów tym, że zawiera w sobie dodatkowo delikatny, biały krem. Roladki są nie tylko przepyszne, ale również bardzo ładnie prezentują się na stole. Idealnie sprawdzą się na każd się rodzaju spotkaniu – od rodzinnych uroczystości, przez spotkania ze znajomymi, aż po elegancki wieczór. Czy jest coś lepszego niż moment, kiedy można zanurzyć się w słodki, kokosowy smak roladki?
admin
Składniki:
- 15 dag cukru pudru
- 20 dag zmielonych wafli
- 10 dag zmielonych orzechów
- 8-10 łyżek słodkiej śmietanki 36%
- 1 łyżka kakao
- spirytus (opcjonalnie)
- Masa:
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 80 g wiórek kokosowych
- 3 łyżeczki mleka w proszku
Roladki kokosowe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Cukier puder, wafle, orzechy i kakao mieszam ze sobą. Dolewam po łyżce śmietankę do momentu, aż będzie można formować wałek ciasta. Rozwałkowuję na cienki placek na desce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią i odstawiam.
-
2.
W tym czasie ucieram masło z cukrem pudrem, dodaję wiórki kokosowe i mleko w proszku. Masę wykładam na rozwałkowany spód, zwijam za pomocą folii i wstawiam do zamrażalnika na ok. godzinę, następnie przekładam do lodówki na górną półkę i schładzam jeszcze 2-3 godziny. Wyjmuję i kroję na plastry. Roladki układam na talerzu.
Porady – Roladki kokosowe – dodatkowe informacje
Można od razu schować do lodówki na 24 godziny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: roladki drobiowe ze śliwka i morelą
Następny przepis: Roladki mielone ze szpinakiem