Rolada ziemniaczana ze szpinakiem
Ta rolada ziemniaczana ze szpinakiem to propozycja na sycące, aromatyczne danie wegetariańskie, które z pewnością zachwyci równie wielbicieli jarzyn, jak i miłośników ziemniaków. Przygotowana z prostych składników, taka rolada to jednocześnie zdrowy i smaczny pomysł na obiad czy kolację. Szpinak, będący źródłem żelaza, doskonale komponuje się ze smakiem ziemniaków, nadając potrawie niepowtarzalnego aromatu. Przygotowanie roli nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dzięki czemu jest to idealna opcja nawet dla początkujących kucharzy. Dzięki swemu gustownemu wyglądowi, danie to z pewnością stanie się ozdobą każdego stołu.
admin
Składniki:
- Masa ziemniaczana
- 4 duże ziemniaki
- 1 małe jajko
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (pełne)
- sól
- 1 łyżka masła
- Nadzienie
- 225 g mrożonego szpinaku
- żółtko
- 100-150 g sera z niebieską pleśnią
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 70 g wędzonego łososia
- sól, biały pieprz
Rolada ziemniaczana ze szpinakiem – jak zrobić?
- Ziemniaki ugotować w mundurkach lub na parze, przecisnąć przez praskę. Ostudzić. Osolić. Masło roztopić, wymieszać z ziemniakami, mąką, jajkiem. Wyrobić ciasto. Jeśli bardzo się lepi, dodać jeszcze mąki.
- Szpinak rozmrozić, odcisnąć, włożyć do rondla, przyprawić. Wbić żółtko. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Zagotować. Dusić 2-3 minuty.
- Uciąć prostokątny kawałek przezroczystej folii spożywczej lub rękawa do pieczenia. Obsypać mąką. Na folii rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 23×28 cm.
- Na cieście rozsmarować farsz, posypać drobno pokrojonym/pokruszonym serem, rozłożyć kawałki łososia i zwinąć roladę, powoli zsuwając ją z folii. Boki rolady zlepić. Końce folii związać nitką lub gumką recepturką. Całość owinąć jeszcze w folię aluminiową.
- Wrzucić na wrzątek do dużego garnka i gotować na wolnym ogniu 30 minut.
- Można podać z sosem vinaigrette (pomidorowym) lub innymi zimnymi sosami (np. lekkim czosnkowym)
porady – Rolada ziemniaczana ze szpinakiem – dodatkowe informacje
Jeśli ktoś nie lubi łososia, nie musi go dodawać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: rolada żyrafa... z bitą śmietaną i bananami...
Następny przepis: Rolada biszkoptowa z jabłkami