Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami
Jeśli szukasz prostego, ale jednocześnie gustownego dania na uroczysty obiad, Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami może być właśnie tym, czego potrzebujesz. To sprytne danie łączy w sobie zapewnienie soczystości mięsa mielonego, z dodatkowym zaskoczeniem jakim są pieczarki. Intrygujące połączenie smaków sprawia, że rolada jest prawdziwą gratką dla kubków smakowych. Przepis jest dosyć prosty, a składniki łatwo dostępne. Zdecydowanie warto wypróbować i cieszyć się niezapomnianym smakiem pyzatych pieczarek otulonych soczystym mięsem mielonym.
admin
Składniki:
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 namoczona bułka
- 350g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- Ser żółty
- Natka pietruszki świeża lub mrożona
- 1-2 ogórki kiszone
- Przyprawa do mięsa Knorr, pieprz, Vegeta, czosnek w proszku, papryka w proszku
Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami – jak zrobić?
-
1.
Do mięsa dodaję ok pół bułki wyciśniętej z wody, jajko, pieprz, przyprawę do mięsa i odstawiam na bok żeby przeszło smakiem. -
2.
Na głębokiej patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojoną w kostkę paprykę. Zalewam wodą (ok pół szklanki) i czekam aż woda wyparuje a papryka zmięknie. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula zmięknie dodaję pokrojone w kosteczkę pieczarki. Kiedy pieczarki będą już dobrze podsmażone doprawiam do smaku Vegetą, pieprzem, czosnkiem i mieloną papryką. Jak farsz przestygnie dokładam ogórka kiszonego pokrojonego w kosteczkę. -
3.
Na stole rozkładam papier do pieczenia, układam na nim mięso w prostokąt na grubość ok 1cm. Następnie posypuje natką pietruszki (miałam akurat mrożoną), wykładam farsz, posypuję startym żółtym serem. Łapię za jeden bok papieru i ciągnąc go zwijam wszystko w roladkę. Po wierzchu posypuje majerankiem, zakrywam papierem, wkładam do blachy takiej w której piekę chlebek, podłużnej i wstawiam do piekarnika na 180 stopni na ok 40-50 min. Po tym czasie odcinam papier tak aby odkryć roladę i piekę jeszcze ok 25min.
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli mamy problem z posiekaniem cebuli to polecam przekroić ją wcześniej na pół i na ok 10 min włożyć do zamrażarki. Soki troszkę zamarzają i przy siekaniu nie szczypie w oczy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada z miesa mielonego nadziewana
Następny przepis: Rolada z piersi kurczaka