Rolada z indyka ze szpinakiem i serem
Zapraszamy do odkrycia smaków Rolady z indyka ze szpinakiem i serem. To jedno z tych dań, które zachwycają swym wyglądem i smakiem. Soczysty indyk, delikatny szpinak i aromatyczny ser to niekwestionowana symfonia smaków, która rozpieści podniebienie każdego smakosza. Ta rolada jest idealna zarówno na rodzinne obiady, jak i na szczególne okazje. Dzięki bogactwu składników, dań można dostosować do własnych preferencji, dodając swoje ulubione przyprawy czy zioła. Jeżeli szukasz inspiracji kulinarnej, to propozycja Rolady z indyka ze szpinakiem powinna przypaść Ci do gustu.
admin
Składniki:
- 1 kg filetu z indyka
- Farsz:
- 50 dag szpinaku mrożonego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 sztuka cebuli
- 25 dag większych kul sera mozzarella
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- oregano do smaku
- przyprawa do kurczaka do smaku
- masło klarowane
Rolada z indyka ze szpinakiem i serem – jak zrobić?
- Filet z indyka nacinamy tak żeby powstał jeden duży płat mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka. Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony i roztarty czosnek, cebulę, doprawiamy pieprzem, oregano i solą. Szpinak smażymy tak żeby jak najwięcej odparowało wody. Usmażony układamy na rozłożonym filecie. Robimy margines z każdej strony fileta taki około 1 cm. Układamy pokrojony w kawałki ser. Całość zwijamy w roladę. Posypujemy przyprawami po wierzchu rolady. Zwiniętą roladę wkładamy do brytfanki, dodajemy troszkę masła klarownego i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu rolada niech troszkę przestygnie w piekarniku.
Smacznego!!!
Porady – dodatkowe informacje
Rolada z indyka ze szpinakiem i serem jest smacznym daniem, które możemy podać jako danie główne z ziemniakami i sosem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada z indyka z suszonymi owocami w galarecie
Następny przepis: Rolada z kurczaka