rolada z indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami
Rolada z indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami to przysmak, który zachwyci każdego miłośnika mięsa. Indyk zawijany w boczku, nadziewany suszonymi pomidorami to propozycja na wykwintne, domowe danie pełne smaku i aromatu. Starannie dobrana kompozycja składników zapewnia niezwykłe doznanie kulinarne. Roladki z indyka z boczkiem idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe czy uroczysty posiłek. To eleganckie, lekkie i niezwykle smakowite danie z pewnością zachwyci wszystkich gości.
admin
Składniki:
- około 1 kg filetu z indyka
- 300 gramów boczku wędzonego w plastrach
- 8 kawałków suszonych pomidorów w zalewie oliwnej (można dać więcej)
- przyprawa do kurczaka lub indyka
- 3 ząbki czosnku
Rolada z indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami – jak zrobić?
- Fileta dokładnie myjemy i osuszamy, rozkrajamy do na jeden duży płat, następnie rozklepujemy dość cienko, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem z obu stron, posypujemy przyprawą, delikatnie zwijamy, odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Następnie na mięsie układamy połowę plastrów boczku i odsączone z oliwy kawałki pomidorów.
- Następnie ściśle zwijamy roladę wzdłuż krótszej części.
- Roladę przykrywamy z góry pozostałym boczkiem, końce zawijając pod spód.
- Mięso zawijamy w folię aluminiową. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego z płaskim i szerokim dnem, wlewamy około 1 szklanki wody na spód naczynia.
- Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 70 minut (funkcja grzania góra – dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Na około 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z wierzchu pozwalając przypiec się boczkowi.
Porady – dodatkowe informacje
Roladki z indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami
Boczek możemy zastąpić szynką parmeńską.
Jeśli woda ze spodu nam wyparuje, trzeba ją uzupełnić.