Rolada serowa z szynką
Gotowanie domowych przysmaków może być źródłem ogromnej satysfakcji, a naszym idealnym przepisem na sukces jest Rolada serowa z szynką. Doskonała na specjalne okazje, ale równie dobrze sprawdzi się jako smaczny posiłek na co dzień. Delikatne połączenie sera i szynki z dodatkiem jajka to prawdziwy kulinarny hit, który sprawi, że domownicy będą wniebowzięci. Zróżnicowane smaki i atrakcyjna prezentacja sprawiają, że ten przepis to prawdziwy kulinarny majstersztyk. Bez względu na to, czy szukasz inspiracji na rodzinny obiad, czy chcesz zaskoczyć gości podczas imprezy, rolada serowa z szynką na pewno sprosta Twoim oczekiwaniom!
admin
Składniki:
- 400 g sera Gouda
- 200 g serka topionego śmietankowego
- 100 g masła
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 250 g szynki konserwowej w kawałku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
Rolada serowa z szynką – jak zrobić?
-
2.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę dodać serki topione i razem utrzeć. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę, jajka i posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać. -
3.
Ser żółty wyjąć z wody i foli, położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Posmarować farszem i zwinąć w roladę. -
4.
Całość zawinąć ciasno w folię spożywczą. Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w plastry.
Porady – Rolada serowa z szynką – dodatkowe informacje
Przepis znalazłam na blogu kulinarnym: kuchnia Broni
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami
Następny przepis: Rolada serowo - drobiowa