Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Przyjęcie domowe, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad – z pewnością zastanawiasz się, co podać swoim gościom. Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami to doskonała opcja dla smakoszy wykwintnej kuchni. Delikatność kurczaka, aromat pieczarek i gęsty, roztopiony ser tworzą duet idealny, który zaspokoi podniebienia każdego gościa. Przepis ten, to połączenie tradycyjnej roliady serowej z innowacyjnym dodatkiem piersi z kurczaka i pieczarek. Rolada, mimo iż wygląda na skomplikowaną w wykonaniu, jest prosta i nie wymaga dużo czasu. Jej szczególny charakter z pewnością zaskoczy Twoich gości.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 30 dag pieczarek
  • 30 dag startego sera żółtego
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • olej

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Ser żółty wymieszać z majonezem, i jajkami, doprawić solą i pieprzem.
  2. Wyłożyć na blaszkę /25x40cm / wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać.
  3. Piec 20 min. w 180 stopniach.
  4. Fileta poprzecinać wzdłuż, rozbić na cieńsze płaty. Oprószyć solą i pieprzem.
  5. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  6. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki. Przełożyć do cebuli, poddusić.
  7. Upieczoną roladę serową wystudzić.
  8. Na roladę wyłożyć mięso, tak aby przykryć cały placek serowy.
  9. Na mięso ułożyć podsmażone pieczarki.
  10. Dekikatnie ale dokładnie zwinąć roladę, wzdłuż dłuższego brzegu.
  11. Gotową roladę włożyć na blaszkę i piec 25 min w 180 stopniach. Wystudzić.

Porady – dodatkowe informacje

Najlepiej pokroić wystudzoną roladę i pokrojoną odgrzewać w piekarniku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada rybna
Następny przepis: Rolada serowa z szynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode