Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami
Przyjęcie domowe, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad – z pewnością zastanawiasz się, co podać swoim gościom. Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami to doskonała opcja dla smakoszy wykwintnej kuchni. Delikatność kurczaka, aromat pieczarek i gęsty, roztopiony ser tworzą duet idealny, który zaspokoi podniebienia każdego gościa. Przepis ten, to połączenie tradycyjnej roliady serowej z innowacyjnym dodatkiem piersi z kurczaka i pieczarek. Rolada, mimo iż wygląda na skomplikowaną w wykonaniu, jest prosta i nie wymaga dużo czasu. Jej szczególny charakter z pewnością zaskoczy Twoich gości.
admin
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 cebula
- 30 dag pieczarek
- 30 dag startego sera żółtego
- 3 jaja
- 1/2 szklanki majonezu
- sól
- pieprz
- olej
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – jak zrobić?
- Ser żółty wymieszać z majonezem, i jajkami, doprawić solą i pieprzem.
- Wyłożyć na blaszkę /25x40cm / wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać.
- Piec 20 min. w 180 stopniach.
- Fileta poprzecinać wzdłuż, rozbić na cieńsze płaty. Oprószyć solą i pieprzem.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
- Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki. Przełożyć do cebuli, poddusić.
- Upieczoną roladę serową wystudzić.
- Na roladę wyłożyć mięso, tak aby przykryć cały placek serowy.
- Na mięso ułożyć podsmażone pieczarki.
- Dekikatnie ale dokładnie zwinąć roladę, wzdłuż dłuższego brzegu.
- Gotową roladę włożyć na blaszkę i piec 25 min w 180 stopniach. Wystudzić.
Porady – dodatkowe informacje
Najlepiej pokroić wystudzoną roladę i pokrojoną odgrzewać w piekarniku.