Rolada rybna

Rolada rybna

Przedstawiamy przepis na niezwykłą roladę rybną, idealną na każde specjalne okazje. Ta propozycja przystawki jest istną ucztą zarówno dla oczu, jak i podniebienia. Pieczona rolada rybna emanuje delikatnym aromatem, podczas gdy rolada w galarecie jest nieco bardziej wykwintna. Przepis pochodzi z kuchni europejskiej, gdzie sandacz jest powszechnie stosowany do jego przygotowania. Doskonałym dodatkiem do rolady jest galantyna rybna, dodająca wyjątkowego charakteru potrawie. Rolada pochodzi z różnych gatunków ryb, co tylko potęguje jej złożony smak. To danie jest nie tylko smaczne, ale również estetycznie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • 1.30 kg filetów rybnych, u mnie z dorsza
  • 1 bułka namoczona w mleku, potem osączona na sitku
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę i zeszklona ze szczyptą cukru i przyprawa uniwersalna, na rozgrzanym oleju. Wystudzić.
  • 2 surowe jajka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • Ok. 4 łyżki bułki tartej
  • Sok z połowy cytryny
  • Posiekany koperek
  • Pieprz kolorowy i cytrynowy
  • Sól lub przyprawa uniwersalna
  • Ok. 2 litry bulionu
  • 1 ugotowana marchewka

Rolada rybna – jak zrobić?

  1. W maszynce do mięsa zemleć razem: rybę, przesmażoną cebulę, marchewkę i osączoną bułkę. Wbić jajka, dodać koperek, kaszę, bułkę tartą, przyprawy i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić na kilka minut, aby kasza spęczniała. Wyrobić masę, uformować wałek, zawinąć go w lnianą ściereczkę, końce związać, ułożyć w szerokim garnku, zalać bulionem warzywnym. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut. Pozostawić w wywarze do wystudzenia, potem wyjąć, schłodzić dokładnie.

Rolada rybna – dodatkowe informacje

Taką roladę można pokroić w plastry i zrobić w galarecie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada naleśnikowa z serkiem
Następny przepis: Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode