Rolada orzechowo – kajmakowa
Zapraszamy na małą podróż kulinarną po smakach, które najwięcej kojarzą się z domowym ciepłem. Rolada orzechowo-kajmakowa pachnąca świeżo zmielonymi orzechami i słodkim kajmakiem jest prawdziwym symbolem rodzinnych skojarzeń. Starannie zaplanowane warstwy ciasta i nadzienia gwarantują niezapomniane doznania smakowe. Rolada orzechowa jest jednym z popularnych przepisów Ewy Wachowicz, pokochał ją za jej smak każdy, kto miał szczęście spróbować tego domowego wypieku. To receptura dla fanów tradycyjnych smaków, którzy lubią, kiedy pastwienie dla oka idzie w parze z radością dla podniebienia. Zachęcamy do odkrywania zniewalającego aromatu i konsystencji naszej rolaty orzechowo-kajmakowej. Przygotujcie się na kulinarną podróż w czasie!
admin
Składniki:
- Biszkopt:
Mąka pszenna – 130g
Mąka ziemniaczana – 70g
Jajko – 6szt
Cukier – 120g
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - Warstwa orzechowa:
Masło orzechowe 100% z kawałkami orzechów – 6 dużych łyżek - Masa kajmakowa:
Budyń duży karmelowy bez cukru – 1szt
Mleko – 0,5 l
Masa kajmakowa w puszce – 1szt (460g) - Do posypania:
Prażone kruszone ziarna kakaowca
Rolada orzechowo-kajmakowa – jak zrobić?
-
Masa:
Do masy potrzebny jest nam duży budyń (na 0,7l mleka). Najlepiej karmelowy, ale sprawdzi się też krówkowy, waniliowy lub śmietankowy. Ważne, aby był bez cukru, bo kajmak jest bardzo słodki.
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania, ale w 0,5l mleka, aby był gęsty. Studzimy.
Z masy kajmakowej odkładamy 2 łyżki (na polewę). Resztę miksujemy z zimnym budyniem. -
Biszkopt:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do żółtek dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy.
Biszkopt pieczemy na dużej blasze (35x40cm) w 180 stopniach przez 35 minut.
Po tym czasie, jeszcze ciepły musimy zwinąć w roladę (wzdłuż dłuższego boku). Polecam pieczenie na papierze do pieczenia – wtedy nie trzeba go zdejmować – zawijamy ciasto razem z papierem. Zrolowane ciasto przygniatamy (np. deską do krojenia) i pozostawiamy na 2 minuty. Po tym czasie rozwijamy – ciasto będzie już miało kształt rolady i nie powinno się łamać. Zdejmujemy papier.
Biszkopt smarujemy masłem orzechowym (można lekko podgrzać, aby łatwiej rozsmarować), masą kajmakową i zawijamy. Całość owijamy folią aluminiową i zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie rozwijamy, polewamy resztą kajmaku (po podgrzaniu kajmak będzie płynny) i posypujemy prażonymi ziarnami kakaowca.
Rolada orzechowo – kajmakowa – dodatkowe informacje
Prażone ziarna kakaowca można zamienić na orzechy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada na zimno
Następny przepis: Rolada naleśnikowa z serkiem