Rolada na szybko
Przygotowanie smacznej rolady nie musi zabierać dużo czasu. Uprzejmie prezentujemy przepis na szybką roladę, idealną dla osób, które cenią prostotę wykonania oraz wyjątkowy smak. Ten przepis, choć jest minimalistyczny, swoją inspirację czerpie z kulinarnych osiągnięć znanej polskiej kucharki, Ewy Wachowicz. Jeżeli próbowaliście kiedyś rolady jabłkowej, rolady makowej, czy roladek schabowych od Ewy, to wiedzcie, że ten przepis na roladę na szybko będzie nie lada gratką. Wykorzystuje on bowiem sprawdzone, niezawodne metody Ewy Wachowicz, tworząc nowe, fascynujące kombinacje. Ponadto zawiera tajniki wypieku decydujące o sukcesie takich wypieków jak strucla makowa.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 1 białko
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 kg jabłek
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szkl porzeczek
- Blacha 38×35
Rolada na szybko – jak zrobić?
- Jabłka obrać, przekroić na pół i każdą połówkę na pięć części usuwając gniazda nasienne.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać bułką i ułożyć jabłka. Posypać cynamonem.
- Białka ubić z solą, dodawać partiami cukier z cukrem waniliowym a potem po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
- Część ciasta wyłożyć łyżką na jabłka, posypać porzeczkami i wyłożyć resztę ciasta.
- Piec w temperaturze 180 stopni ok 20 minut.
- Po upieczeniu ciepłe ciasto zwinąć w roladę i zawinięte w ściereczkę zostawić do wystygnięcia. Zimne posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Porady – dodatkowe informacje
Zwijać od strony jabłek leżących poziomo, jeżeli zrobimy odwrotnie, rolada połamie się.