Rolada mocno jagodowa

Rolada mocno jagodowa

Jest to niezwykle smaczny, pełen smaku przepis na roladę mocno jagodową – idealną na letnie popołudnie. Wzniosłe połączenie ciasta biszkoptowego, pełnego aromatu jagód, tworzą połączenie, które rozpływa się w ustach. Ta rolada jagodowa jest ukłonem w stronę sezonowych owoców, co oznacza, że jest najlepsza, gdy jagody są najświeższe. To jest przepis dla tych, którzy kochają jagody i chcieliby spożywać je w nieco innej, bardziej eleganckiej formie. Przepis ten jest także dobrym pomysłem na zdrowy deser, którym można poczęstować całą rodzinę podczas letniego spotkania w ogrodzie.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem jagodowy:
  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 1 szklanka jagód
  • 4 łyżki cukru
  • sok z połowy limonki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • listki mięty
  • jagody

Rolada mocno jagodowa – jak zrobić?

  1. 1.

    Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Wylewamy na blachę (43×29 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gorący biszkopt wykładamy na bawełnianą ściereczkę, górą do dołu. Zwijamy razem ze ściereczką, pozostawiamy do ostudzenia.

  2. 2.

    Jagody przekładamy do rondelka,dodajemy cukier i wlewamy niewielką ilość wody, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Studzimy i miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy żeby napęczniała,rozpuszczamy w mikrofalówce, studzimy. Śmietanę ubijamy ba sztywno, dodajemy zmiksowane jagody, wyciśnięty sok z limonki i zimną żelatynę.

  3. 3.

    Roladę delikatnie rozwijamy ze ściereczki, wykładamy 3/4 kremu jagodowego. Zwijamy roladę, pozostałym kremem smarujemy wierzch rolady i dekorujemy listkami mięty i jagodami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

xxxx – dodatkowe informacje

Roladę mocno jagodową najlepiej udekorować przed podaniem, jagody mogą puścić sok.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada makowa ze śmietankowo-wiśniowym kremem
Następny przepis: Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode