Rolada mocno jagodowa
Składniki:
- Biszkopt:
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem jagodowy:
- 0,5 litra śmietany 30%
- 1 szklanka jagód
- 4 łyżki cukru
- sok z połowy limonki
- 3 łyżeczki żelatyny
- Dodatkowo:
- listki mięty
- jagody
Rolada mocno jagodowa – jak zrobić?
-
1.
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Wylewamy na blachę (43×29 cm.) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Gorący biszkopt wykładamy na bawełnianą ściereczkę, górą do dołu. Zwijamy razem ze ściereczką, pozostawiamy do ostudzenia.
-
2.
Jagody przekładamy do rondelka,dodajemy cukier i wlewamy niewielką ilość wody, gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Studzimy i miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy żeby napęczniała,rozpuszczamy w mikrofalówce, studzimy. Śmietanę ubijamy ba sztywno, dodajemy zmiksowane jagody, wyciśnięty sok z limonki i zimną żelatynę.
-
3.
Roladę delikatnie rozwijamy ze ściereczki, wykładamy 3/4 kremu jagodowego. Zwijamy roladę, pozostałym kremem smarujemy wierzch rolady i dekorujemy listkami mięty i jagodami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
xxxx – dodatkowe informacje
Roladę mocno jagodową najlepiej udekorować przed podaniem, jagody mogą puścić sok.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada makowa ze śmietankowo-wiśniowym kremem
Następny przepis: Rolada na białkach z dżemem i bitą śmietaną