Rolada karpatkowa.

Rolada karpatkowa.

Rolada karpatkowa to urocza odmiana klasycznego wypieku, która z pewnością przyciągnie uwagę na każdym stole. Ta pyszna rolada ma wszystko, co kochamy w tradycyjnych karpatkach – chrupiące ciasto półkruche, kremowe nadzienie i szczyptę cukru pudru na wierzchu. Jednak jego forma dodaje oryginalności i elegancji, dzięki czemu jest idealna zarówno na codzienny deser, jak i na specjalne okazje. Tworzenie tego przepisu to także doskonała okazja do eksperymentów: można dodać ulubione dodatki, jak np. owoce sezonowe. Ciesz się roladą karpatkową i zaskocz swoich gości tym wykwintnym wypiekiem.

Składniki:

  • ciasto karpatkowe:
  • 1 szklanka wody
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • ciasto czekoladowe:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • pół kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa:
  • pół litra mleka
  • budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 kostka margaryny

Rolada karpatkowa. – jak zrobić?

Porady – dodatkowe informacje

Można zrobić dwie mniejsze rolady, ja tak zrobiłam na imprezkę szkolną, były bardziej podzielne a dzieci były zachwycone:)

Czekoladowe ciasto najlepiej jednak naponczować bo przeważnie po brzegach jest twarde.

Możemy to zrobić herbatą cytrusową, jak mają jeść ją też dzieci, lub likierem pomarańczowym – dla dorosłych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada drobiowa z pietruszką i omletem
Następny przepis: Rolada kinder pingui

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode