Rolada drobiowa z pietruszką i omletem

Rolada drobiowa z pietruszką i omletem

Czy zastanawiałeś się kiedyś jak wzbogacić smak potraw z drobiu? Nasza propozycja to rolada drobiowa z pietruszką i omletem. Rolada z subtelnym dodatkiem zieleni i delikatnego omletu to prawdziwe kulinaria przyjemności. To niewiarygodne połączenie smaków z pewnością zaskoczy zarówno miłośników kuchni domowej, jak i szukających nowych smaków. Spróbuj naszego przepisu na galantynę z kurczaka z omletem i odkryj, jak proste składniki potrafią stworzyć wyjątkowo smaczną kompozycję. Bez względu na okazję, ta rolada przyciągnie wzrok i ucieszy podniebienia wszystkich uczestników spotkania.

Składniki:

  • 1 kurczak (u mnie 1,7 kg)
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • Świeżo zmielony pieprz, sól do smaku
  • Papier do pieczenia

Rolada drobiowa z pietruszką i omletem – jak zrobić?

  1. 1.

    Wykonanie: kurczaka opłukać, osuszyć, zdjąć skórę. Mięso oddzielić od kości, przepuścić przez maszynkę. Jajka posolić, ubić, usmażyć omlet na maśle, przestudzić, pokroić w kostkę. Do mięsa dodać przyprawy, wymieszać mięso. Następnie dodać pietruszkę, kostki omleta, ponownie wymieszać. Skórkę rozłożyć, na nim ułożyć mięso, uformować roladę, szczelnie zawinąć w płat skóry. Papier do pieczenia posmarować olejem, ułożyć roladę, zawinąć w papier. Włożyć do podłużnej formy, podlać niewielką ilością wody. Piekarnik podgrzać, piec roladę około 30 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 140 stopni i piec do miękkości mięsa.

Sposób przygotowania galantyny z kurczaka z omletem:
1. Wykonanie: kurczaka opłukać, osuszyć, zdjąć skórę. Mięso oddzielić od kości, przepuścić przez maszynkę. Jajka posolić, ubić, usmażyć omlet na maśle, przestudzić, pokroić w kostkę. Do mięsa dodać przyprawy, wymieszać mięso. Następnie dodać pietruszkę, kostki omleta, ponownie wymieszać. Skórkę rozłożyć, na nim ułożyć mięso, uformować roladę, szczelnie zawinąć w płat skóry. Papier do pieczenia posmarować olejem, ułożyć roladę, zawinąć w papier. Włożyć do podłużnej formy, podlać niewielką ilością wody. Piekarnik podgrzać, piec roladę około 30 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 140 stopni i piec do miękkości mięsa.

xxxx – dodatkowe informacje

1. Przed końcem pieczenia papier można delikatnie uchylić, by zrumienić delikatnie skórkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada drobiowa z serem i pieczarkami
Następny przepis: Rolada drożdżowa z masą orzechową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode