Rolada drożdżowa z masą orzechową.

Rolada drożdżowa z masą orzechową.

Przytulna, ciepła kuchnia pachnęła orzechowiecem drożdżowym, aromatycznym ciastem, które od lat zajmuje ważne miejsce na rodzinnym stole podczas świąt i ważnych uroczystości. Wspaniale upieczone ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym, od lat zachwyca rodziny ze swoją unikalną strukturą i niepowtarzalnym smakiem. Wysmakowane i bogate w smaku, masło orzechowe do ciasta drożdżowego dodaje tej klasycznej roladzie głębokości i słodkości. Rolada drożdżowa z masą orzechową to prawdziwe domowe ciepło zamknięte w jednym kawałku ciasta. Przygotowanie takiego ciasta jest przeżyciem, a efekt końcowy z pewnością będzie pysznym wyznacznikiem twoich umiejętności kulinarncyh.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 15 dag cukru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła
  • Masa orzechowa:
  • 35 dag orzechów
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 białka
  • Polewa czekoladowa:
  • 1/4 kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao

Rolada drożdżowa z masą orzechową. – jak zrobić?

  1. Rozczynka: 3 łyżki mąki, 5 dag drożdży, łyżeczkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka, szczyptę soli dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Pozostałą mąkę, mleko, cukier mieszamy z roztopioną margaryną, żółtkami i wyrośniętą rozczynką. Ciasto wyrabiamy przez 5 min i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Masa orzechowa; zmielone orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy cukier, masło i dokładnie mieszamy. Do przestudzonej masy dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie mieszamy.
  4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Następnie równomiernie rozprowadzamy masę orzechową i zwijamy w rulon, który wkładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy przez około 50 min w temperaturze 180 stopni C.
  5. Polewa czekoladowa: Do roztopionego masła dodajemy cukier puder i kakao, dokładnie mieszamy. Upieczone ciasto dekorujemy polewą i wiórkami kokosowymi.

Porady – dodatkowe informacje

Jeżeli polewa jest zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę wody i wymieszać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada drobiowa z pietruszką i omletem
Następny przepis: Rolada kinder pingui

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode