Rolada drożdżowa z masą orzechową.
Przytulna, ciepła kuchnia pachnęła orzechowiecem drożdżowym, aromatycznym ciastem, które od lat zajmuje ważne miejsce na rodzinnym stole podczas świąt i ważnych uroczystości. Wspaniale upieczone ciasto drożdżowe z nadzieniem orzechowym, od lat zachwyca rodziny ze swoją unikalną strukturą i niepowtarzalnym smakiem. Wysmakowane i bogate w smaku, masło orzechowe do ciasta drożdżowego dodaje tej klasycznej roladzie głębokości i słodkości. Rolada drożdżowa z masą orzechową to prawdziwe domowe ciepło zamknięte w jednym kawałku ciasta. Przygotowanie takiego ciasta jest przeżyciem, a efekt końcowy z pewnością będzie pysznym wyznacznikiem twoich umiejętności kulinarncyh.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka margaryny
- 5 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- łyżeczka masła
- Masa orzechowa:
- 35 dag orzechów
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 białka
- Polewa czekoladowa:
- 1/4 kostki masła
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Rolada drożdżowa z masą orzechową. – jak zrobić?
- Rozczynka: 3 łyżki mąki, 5 dag drożdży, łyżeczkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka, szczyptę soli dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę, mleko, cukier mieszamy z roztopioną margaryną, żółtkami i wyrośniętą rozczynką. Ciasto wyrabiamy przez 5 min i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
- Masa orzechowa; zmielone orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy cukier, masło i dokładnie mieszamy. Do przestudzonej masy dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Następnie równomiernie rozprowadzamy masę orzechową i zwijamy w rulon, który wkładamy do natłuszczonej foremki. Pieczemy przez około 50 min w temperaturze 180 stopni C.
- Polewa czekoladowa: Do roztopionego masła dodajemy cukier puder i kakao, dokładnie mieszamy. Upieczone ciasto dekorujemy polewą i wiórkami kokosowymi.
Porady – dodatkowe informacje
Jeżeli polewa jest zbyt gęsta, możemy dolać odrobinę wody i wymieszać.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada drobiowa z pietruszką i omletem
Następny przepis: Rolada kinder pingui