Rolada czekoladowa
Rolada czekoladowa to najprawdziwszy rarytas dla wszystkich łasuchów i miłośników słodkości. Jej filigranowy, puszysty biszkopt przełożony aksamitnym, intensywnym smakiem kremu czekoladowego tworzy prawdziwe symfonię smaku. Urocza spirala nadaje deserowi elegancji, a kremowy wnętrze jest ucieleśnieniem delikatności, której nie można się oprzeć. Ta nieziemska i nieodparta rolada czekoladowa jest doskonałym pomysłem na każdą specjalną okazję – może służyć jako wykwintny deser na eleganckim przyjęciu, lub pyszna, domowa niespodzianka dla najbliższych. Poniżej przedstawiamy listę składników niezbędnych do wykonania tego wyśmienitego ciasta.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek,
- 7 łyżek drobnego cukru,
- 7 łyżek mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- Krem:
- 200g czekolady deserowej,
- 250g serka mascarpone,
- 300 ml śmietanki kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru;
- Dodatkowo: Kakao do oprószenia rolady
Rolada czekoladowa – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt:
Białka ubij na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Dodaj po jednym żółtku, ubijaj do otrzymania jasnej i puszystej masy. Do masy jajecznej przesiej mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszaj szpatułką. Gotową masę przełóż na dużą blaszkę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem, piecz w temperaturze 180*C przez ok 15 min. Po upieczeniu przełóż biszkopt na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, zdejmij papier i zwiń ciasto razem ze ściereczką w roladę. Pozostaw do wystudzenia. -
2.
Krem:
Czekoladę rozpuść nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce. Przestudź ją trochę, żeby była letnia. Mascarpone utrzyj krótko mikserem, miksując dodaj rozpuszczoną czekoladę. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Do czekoladowego kremu dodaj porcjami ubitą śmietanę, delikatnie wymieszaj. -
3.
Wystudzony biszkopt wyjmij ze ścierki, posmaruj kremem i ponownie zwiń roladę. Odłóż do lodówki na kilka godzin. Posyp kakao.
Rolada czekoladowa – dodatkowe informacje
Na krem można wyłożyć np. wiśnie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ROLADA BOCZKOWA Z METKĄ ŁOSOSIOWĄ
Następny przepis: Rolada drobiowa z serem i pieczarkami