ROLADA BISZKOPTOWA

ROLADA BISZKOPTOWA

Od dekad, rolada biszkoptowa jest ulubieńcem na wielu stołach. To aromatyczne, delikatne ciasto to doskonałe rozwiązanie, gdy chcemy zaskoczyć gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem naszych wypieków. Rolada owocowa, dzięki swej uniwersalności, pozwala na eksperyment z różnymi nadzieniami – w zależności od sezonu i upodobań. Ważny jest tutaj sprawdzony przepis na ciasto biszkoptowe, które będzie miękkie, puszyste i elastyczne, by skutecznie utworzyć fantazyjną roladę. Zarówno dla smakoszy klasycznych wersji, jak i miłośników nowych smaków, pyszna rolada biszkoptowa to propozycja, która sprawdzi się w każdej sytuacji.

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 1 opakowanie śmietany kremówki (użyłam śmietany mlecznej krainy 30% z Biedronki)
  • 2 fixy do śmietany
  • 1 galaretka (użyłam malinową)
  • 1 mały serek homogenizowany truskawkowy
  • około 4 łyżki cukru pudru
  1. Rolada biszkoptowa – jak zrobić?
  1. BISZKOPT:
    • Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier i żółtka. Odłożyć mikser, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut. Po upieczeniu biszkoptu odrazu ciepły przekładamy na ściereczkę i zwijamy w kształt rolady. Zostawiamy do wystygnięcia.
  2. KREM:
    • Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem wymieszanym z fixami. Po ubiciu bitej śmietany dodajemy do niej serek truskawkowy i delikatnie całość mieszamy łyżką.
  3. PRZYGOTOWANIE ROLADY:
    • Ostudzoną roladę rozwijamy, kładziemy na nią bitą śmietanę, posypujemy galaretkami pokrojonymi w kostkę i ponownie zwijamy. Roladę wkładamy na co najmniej godzinkę do lodówki. Na końcu posypujemy cukrem pudrem.

ROLADA BISZKOPTOWA – dodatkowe informacje

Galaretkę najlepiej przygotować przed upieczeniem biszkoptu, aby dobrze stężała. Wtedy łatwiej ją pokroić – można ją pokroić w kostkę. Biszkopt na roladę najlepiej jest upiec na dużej blaszce z piekarnika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rogaliki ze śliwkami
Następny przepis: Rolada biszkoptowa z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode