Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości z nutą kremowej gładkości i owocowego akcentu, ten przepis jest dla Ciebie. Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ta delikatna rolada składa się z lekkiej, chrupiącej bezy, która roztapia się w ustach, a jej słodkość idealnie kontrastuje ze świeżością malin. Wyśmienity krem na bazie sera mascarpone dodaje deserowi kremowej gładkości, dzięki czemu jest on jeszcze bardziej niebiański. Rolada bezowa z serkiem mascarpone i malinami to doskonała propozycja na letni deser lub elegancką ucztę. Ciesz się tym przebojem cukierniczym w domowym zaciszu.
admin
Składniki:
- Białka z 4 jajek
- Cukier kryształ 250 g
- Szczypta soli
- Serek mascarpone 250 g
- Śmietana 30% 330 ml
- Cukier puder 1-2 łyżki
- Maliny
Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami – jak zrobić?
-
1. Przygotowanie:
Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia, dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezę powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 140 °C. Masę bezową wykładamy na blaszkę o wymiarach 40 x 35 cm, formujemy prostokąt. Pieczemy przez 20 minut. Od razu po upieczeniu bezę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę. Po paru minutach delikatnie obracamy bezę i przekładamy na czysty arkusz papieru, usuwając ten, na którym się piekła. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. - 2. Mocno schłodzoną kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie umieszczamy w misie robota kuchennego i ubijamy stopniowo zwiększając obroty miksera. Kiedy masa zaczyna sztywnieć, dodajemy przesiany cukier puder i ubijamy do uzyskania gęstego kremu.
- 3. Krem śmietanowy wykładamy na bezę, a na wierzchu układamy maliny. Całość delikatnie zwijamy w roladę, pomagając sobie papierem. Chłodzimy i przechowujemy w lodówce.
Porady – dodatkowe informacje
Do rolady bezowej najlepiej użyć świeżych owoców.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rogaliki ze śliwkami
Następny przepis: Rolada biszkoptowa z jagodami