Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami

Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami

Jeśli jesteś miłośnikiem słodkości z nutą kremowej gładkości i owocowego akcentu, ten przepis jest dla Ciebie. Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ta delikatna rolada składa się z lekkiej, chrupiącej bezy, która roztapia się w ustach, a jej słodkość idealnie kontrastuje ze świeżością malin. Wyśmienity krem na bazie sera mascarpone dodaje deserowi kremowej gładkości, dzięki czemu jest on jeszcze bardziej niebiański. Rolada bezowa z serkiem mascarpone i malinami to doskonała propozycja na letni deser lub elegancką ucztę. Ciesz się tym przebojem cukierniczym w domowym zaciszu.

Składniki:

  • Białka z 4 jajek
  • Cukier kryształ 250 g
  • Szczypta soli
  • Serek mascarpone 250 g
  • Śmietana 30% 330 ml
  • Cukier puder 1-2 łyżki
  • Maliny

Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami – jak zrobić?

  1. 1. Przygotowanie:
    Schłodzone białka przelewamy do miski i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana trzyma się ścian naczynia, dodajemy cukier łyżka po łyżce, stale miksując. Piana na bezę powinna być lśniąca i bardzo gęsta, a cukier całkowicie powinien się rozpuścić. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na termoobieg i temperaturę 140 °C. Masę bezową wykładamy na blaszkę o wymiarach 40 x 35 cm, formujemy prostokąt. Pieczemy przez 20 minut. Od razu po upieczeniu bezę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę. Po paru minutach delikatnie obracamy bezę i przekładamy na czysty arkusz papieru, usuwając ten, na którym się piekła. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  2. 2. Mocno schłodzoną kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie umieszczamy w misie robota kuchennego i ubijamy stopniowo zwiększając obroty miksera. Kiedy masa zaczyna sztywnieć, dodajemy przesiany cukier puder i ubijamy do uzyskania gęstego kremu.
  3. 3. Krem śmietanowy wykładamy na bezę, a na wierzchu układamy maliny. Całość delikatnie zwijamy w roladę, pomagając sobie papierem. Chłodzimy i przechowujemy w lodówce.

Porady – dodatkowe informacje

Do rolady bezowej najlepiej użyć świeżych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rogaliki ze śliwkami
Następny przepis: Rolada biszkoptowa z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode