Rogaliki twarogowe z białą czekoladą

Rogaliki twarogowe z białą czekoladą

Zapach rogalików twarogowych z białą czekoladą płynący z piekarnika sprawi, że każdy z was poczuje się jak w cudownych, kulinarnych niebiosach. Delikatne, puszyste rogaliki odelżone serem twarogowym, oblany połyskującą, słodką białą czekoladą – to fantazja na talerzu dla każdego wielbiciela słodkości. Idealne na śniadanie, przekąskę lub deser, te małe wypieki zaspokoją pragnienie czegoś słodkiego w każdym momencie dnia. Z pewnością zyskają one uznanie zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Podejrzewamy, że po skosztowaniu tych rogalików, z pewnością będziecie chcieli powtórzyć ten przepis jeszcze raz. Czy jesteście gotowi na tę słodką przygodę?

Składniki:

  • 250 g. twarogu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (białko odkładamy, do osobnej miseczki)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (miałam domowy)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 150 g. czekolady białej
  • Do wysmarowania rogalików:
  • białko
  • 3 łyżki cukru pudru

Rogaliki twarogowe z białą czekoladą – jak zrobić?

  1. Twaróg zmielić, lub przecisnąć przez praskę. Do sera wsypać cukier, cukier waniliowy, wbić jajko i żółtko, wlać olej. Wszystko wymieszać mikserem z hakami. Następnie, wsypać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Wyrobić mikserem z hakami. Jak ciasto będzie zwarte, przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę zagnieść.
  2. Następnie, podzielić ciasto na trzy części. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła i podzielić na 12 trójkątów. Na każdym trójkącie, u podstawy, ułożyć kostkę czekolady.
  3. Zawinąć rogaliki. Tak samo postępować z każdą częścią ciasta. Gotowe rogaliki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać białko z cukrem pudrem. Posmarować rogaliki przygotowanym, słodkim białkiem. Dzięki temu, nie trzeba ich lukrować po upieczeniu.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20-25 minut.

Rogaliki twarogowe z białą czekoladą – dodatkowe informacje

Rogaliki twarogowe można nadziewać według uznania. Mogą to być powidła, owoce lub inna czekolada.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rogaliki serowe z powidłem
Następny przepis: Rogaliki z czekoladą last minute (z ciasta francuskiego)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode