Rogaliki serowe
Rogaliki serowe to wyjątkowe ciasto, które kocha każda łasuch. Kiedyś tradycyjnie piekło się je na tłuste czwartki, dziś smakołyk ten jest często podawany na święta czy spotkania w gronie najbliższych. Delikatne, kruche, z nadzieniem serowym, tanie w skomplikowanym wykonaniu i prawdziwie domowe. To przepis, którego jednym z głównych składników jest aż 25 dag masła, co zapewnia pyszne, delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach. Większość składników do ich przygotowania, jak ser twarogowy czy jajka, znajduje się zazwyczaj w każdym domu. Natomiast jak sobie poradzić z ciastem, dowiesz się z naszego przepisu.
admin
Składniki:
- 25 dag białego sera półtłustego
- 25 dag margaryny
- 25 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- powidła lub dżem, marmolada a nawet krem czekoladowy
Rogaliki serowe – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Margarynę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz ser siekamy nożem i zagniatamy ciasto.
- Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na 15 minut.
- Następnie kroimy ciasto po kawałku rozwałkować, kroić na kwadraty, nakładać nadzienie i uformować rożki.
- Uformowane rożki ułożyć na blaszce i piec w rozgrzanym piekarniku około 25 minut.
Rogaliki serowe – dodatkowe informacje
Moja rada to posypać rogaliki serowe cukrem pudrem po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!