ROGALIKI PIWNE z MARMOLADĄ

ROGALIKI PIWNE z MARMOLADĄ

Przygotujcie się na niecodzienne połączenie – przed nami przepis na rogaliki piwne z marmoladą! To fantastyczna propozycja dla tych, którzy lubią poeksperymentować w kuchni. Niewielu z nas kojarzy piwo z deserami, jednak po próbie tych rogalików z pewnością zmienicie zdanie. Subtelny, oryginalny smak ciasta łączy się tu z wyrazistą słodyczą marmolady, tworząc niepowtarzalny mariaż smaków. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych wypieków, która zaskoczy waszych gości. Rogaliki te są idealne na podwieczorek, spotkanie z przyjaciółmi, czy rodzinny obiad. Wypróbujcie ten przepis, a na pewno będziecie chcieli do niego wrócić.

Składniki:

  • ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 g masła lub margaryny
  • 160 g cukru
  • ok. 200 ml jasnego piwa
  • cukier waniliowy
  • dodatkowo:
  • ulubiona konfitura lub marmolada (u mnie wieloowocowa z różą)
  • cukier puder do posypania

Rogaliki piwne z marmoladą – jak zrobić?

  • 1.
    Ze wszyskich składników zagnieść szybko ciasto (piwo dolewać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Ciasto owonąć w folię i wsadzić do lodówki na min. 30 min. (najlepiej na całą noc).
  • 2.
    Ciasto odrywać prcjami i rozwałkowywać na placki wielkości dużego talerza.
  • 3.
    Gotowy placek pokroić na ćwiartki (jak pizzę, na 8 części). Na każdej części ułożyć konfiturę i zawijać rogaliki.
  • 4.
    Ułożyć na blasze wyłożonej papier do pieczenia i w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 min.
  • 5.
    Gotowe rogaliki podawać posypane cukrem pudrem.

ROGALIKI PIWNE z MARMOLADĄ – dodatkowe informacje

Ciasto najlepiej trzymać ciągle w lodówce, odrywać tylko potrzebną porcję. W ten sposób będzie ciągle zimne i będzie się lepiej rozwałkowywało.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rogaliki lub pierożki z serkiem homogenizowanym
Następny przepis: Rogaliki Topielce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode